- Cze 24, 2005
- 16,727
- 601
- 113
To jest przepis z mojej ulubionej książki o kuchni wegetariańskiej –Sarah Brown , Kuchnia wegeteriańska „
Przetestowałam z niej może nie 100% ,ale z 70 % przepisów na pewno
Kotlety(krokiety) z kaszy jaglanej i tofu
5ml(1 łyżeczka oleju
75g kaszy jaglanej ( ja daje 100g)
400ml wrzącej wody
Paczka około 150-180g naturalnego tofu
2łyzki sosu sojowego( ja daję trochę więcej)
50g posiekanych migdałów( dałam takie w płatkach)
50 g zarodków pszennych
Sól , pieprz
Ew 1 łyżka natki pietruszki
Do panierowania
100g płatków z prosa( ja panierowałam w bułce tartej)
Olej do smażenia
W dużym garnku rozgrzać olej , wsypać kaszę i chwilę ogrzewać , wlać wrząca wodę i gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Wystudzić (ew odcedzić)
Kaszę, tofu i sos sojowy zmiksować na gładką masę ( ja tam nie miksuje tylko dokładnie mieszam), dodać migdały , zarodki pszenne, doprawić do smaku , wymieszać z posiekana pietruszka .Masę nakryć i ochłodzić w lodówce –można nawet przez cała noc
Przygotowana masę podzielić na 8 części( ja robie malutkie i wychodzi ok. 15), uformować kotlety, panierować i smażyć
Uwaga- ciężko się je przewraca i uważać trzeba ,żeby się nie zwaliły
Podawać z sosami np. ciepłym chrzanowym
Przetestowałam z niej może nie 100% ,ale z 70 % przepisów na pewno

Kotlety(krokiety) z kaszy jaglanej i tofu
5ml(1 łyżeczka oleju
75g kaszy jaglanej ( ja daje 100g)
400ml wrzącej wody
Paczka około 150-180g naturalnego tofu
2łyzki sosu sojowego( ja daję trochę więcej)
50g posiekanych migdałów( dałam takie w płatkach)
50 g zarodków pszennych
Sól , pieprz
Ew 1 łyżka natki pietruszki
Do panierowania
100g płatków z prosa( ja panierowałam w bułce tartej)
Olej do smażenia
W dużym garnku rozgrzać olej , wsypać kaszę i chwilę ogrzewać , wlać wrząca wodę i gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Wystudzić (ew odcedzić)
Kaszę, tofu i sos sojowy zmiksować na gładką masę ( ja tam nie miksuje tylko dokładnie mieszam), dodać migdały , zarodki pszenne, doprawić do smaku , wymieszać z posiekana pietruszka .Masę nakryć i ochłodzić w lodówce –można nawet przez cała noc
Przygotowana masę podzielić na 8 części( ja robie malutkie i wychodzi ok. 15), uformować kotlety, panierować i smażyć
Uwaga- ciężko się je przewraca i uważać trzeba ,żeby się nie zwaliły
Podawać z sosami np. ciepłym chrzanowym
