Farsz szalwiowy do kurczaka lub indyka

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Tradycyjny farsz do swiatecznego kurczaka lub indyka (ilosc podstawowa na 2.5kg kurczaka, faszerujac indyka nalezy pomnozyc odpowiednio).
Dla Izoldy
icon_biggrin.gif


1 deserowe jablko, pokrojone na cwiartki i bez gniazd nasiennych,
1 czubata lyzka lisci szalwi
1 mala cebula, obrana i pokrojona w cwiartki
110g miazszu swiezego bialego chleba
1 lyzka siekanej natki pietruszki
1 cala kurza watrobka
225g mielonej wieprzowiny lub surowej kielbasy (najczesciej biore to drugie)
1/4 lyzeczki mielonego kwiatu muszkatolowca
sol i swiezo mielony czarny pieprz


Motoda 1:
Do miski FP wrzucam chleb i miksuje, az powstana drobne okruszki. Wtedy dodaje pietruszke, szalwie, jablka, cebule i znow miksuje, az wszystko jest drobno pokrojone. Z watrobki usuwam blone i wrzucam ja do procesora wraz z surowa kielbasa, kwiatem muszkatolowca, sola i pieprzem. Jeszcze raz miksuje (pulsuje). Farsz przekladam do torebki i wkladam do lodowki. Nadziewam nim wnetrze ptaka i kieszonke pod skora na piersi.

Metoda2: Wszystkie skladniki farszu drobniutko siekam, mieszam i chlodze.

Przepis od Delii Smith.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Pusiu dziękuję
bussi.gif
, brzmi pysznie, jak zrobię to na pewno się pochwalę, a powiedz mi, ten chleb to chyba taki tostowy raczej, neutralny w smaku, prawda?
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Zwykly bialy chleb pszenny, moze byc tostowy.

Pisalam Ci tez o innych...cos Ci "wpadlo w oko"?
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Opisac jak nadziewac pod skorka? Bo wnetrze wiadomo...
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Pusiu o innych napisałam na priv
icon_smile.gif
, a o nadziewaniu pod skórką to chętnie się dokształcę, napisz proszę
anbetung.gif
.