Pałki kurczaka w sosie paprykowym

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
12 pałek kurczaka
800 ml wody
100 ml octu winnego (białego)
6 czerwonych papryk
100-150 g twarożku o niskiej zawartości tłuszczu
sól
świeżo mielony pieprz
przyprawa do kurczaka

Pałki kurczaka lekko posypujemy przyprawą do kurczaka podsmażamy z każdej strony na patelni z powłoką nieprzywierającą. Następnie przekładamy je do rondla i zalewamy wodą oraz lekko solimy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 40-50 minut, co jakiś czas przewracając pałki. Papryki sparzamy we wrzątku, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy, a następnie miksujemy w celu uzyskania paprykowego przecieru. Pałki kurczaka wyjmujemy z powstałego wywaru i dolewamy do niego ocet winny. Następnie dodajemy twarożek i dokładnie mieszamy go z wywarem, po czym dodajemy przecier z papryk. Tak otrzymany wywar doprawiamy solą i pieprzem, a następnie doprowadzamy do wrzenia często mieszając. Do wrzącego sosu przekładam pałki i podgrzewam je w sosie. W moim przypadku podane z kuskusem.

Źródło: moja wersja przepisu z książki "Nie potrafię schudnąć. 350 nowych przepisów" dr P. Dukan

IMG_2614.JPG
 

Załączniki

  • IMG_2614.JPG
    IMG_2614.JPG
    170.6 KB · Wyświetleń: 2