Sernik bananowo - kajmakowy z orzechami

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,354
3,616
113
Sernik bananowo – kajmakowy z orzechami

Właśnie się zastanawiałam, co tym razem z robić z trzech bardzo dojrzałych bananów, gdy przeczytałam post Eve.eire o książeczce z sernikami.
Pogrzebałam w spiżarni, znalazłam zapomnianą puszkę kajmaku i od razu wiedziałam, że to jest to!
Dziękuję Ci Eve za inspirację!

Składniki:
Spód:
100 g ciasteczek Digestive
60 g mielonych lub bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
60 – 70 g roztopionego masła

Masa serowa:
500 g sera śmietankowego (Delfiko lub MilkLand) w temperaturze pokojowej
200 g trzykrotnie mielonego sera o zawart. 5% tłuszczu, w temp. pokojowej
3 duże bardzo dojrzałe banany
sok z połówki cytryny
1 puszka masy kajmakowej orzechowej Markomilk (ok. 390 g)
4 duże jajka
2 łyżki esencji waniliowej

Do dekoracji – bita śmietana, połówki orzechów włoskich w karmelu, kawa rozpuszczalna

Tortownica 23 cm wysmarowana masłem.

Wykonanie:
Spód:
Ciastka przełożyć do woreczka z mocnej folii, zgnieść wałkiem na piasek, dodać orzechy i stopione masło, wymieszać, ugnieść na dnie tortownicy, schłodzić w lodówce, a potem podpiec w piekarniku (180 stopni, 10 minut). Wystudzić.
Masa serowa:
Do dużej miski włożyć pokrojone w kawałki banany, skropić je sokiem z cytryny, zmiksować krótko żyrafą , dodać podgrzaną masę kajmakową, wymieszać. Dodać sery, esencję waniliową i jajka (po jednym). Wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia składników. Nie miksować. Wylać na podpieczony spód.
Piec metodą gazetową (10 minut w 250 stopniach plus 50 w 160).
Wyjąć z piekarnika na ażurową podstawkę. Po 10 – 15 minutach zdjąć obręcz tortownicy. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki w zamkniętym pojemniku na ciasta. Dekorować na obwodzie rozetkami bitej śmietany, orzechami w karmelu i odrobiną kawy rozpuszczalnej.

Sernik jest nadspodziewanie smaczny, jedwabiście kremowy, ale ładnie zestalony i łatwy w krojeniu, aromatyczny i nie za słodki.
Mojej banano- i kajmakolubnej rodzinie bardzo zasmakował. Następnym razem zrobię wersję z dodatkiem kawy do masy serowej - myślę, że będzie jeszcze smaczniejsza.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Joanno , ten sernik skład ma nieziemski
mniam.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,354
3,616
113
I jest naprawdę smaczny. Chrupiący, orzechowy spód ciekawie konstrastuje z kremową górą, a odrobina kawy świetnie podkreśla bananowy aromat ciasta.
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Zrobilam, tylko skladniki przystosowalam do zawartosci swojej lodowki
icon_smile.gif
dalam 500g quarku(40% tluszczu), 125g mascarpone, mleko skondensowane slodzone, zmielone migdaly, 50g chalwy(jakos zawieruszyla mi sie w ciasto), rozpuszczona lyzeczke kawy, duzego banana, 1 jajko, sok z cytryny. Zrobilam polewe ze smietany i cukru pudru, posypalam krokantem. I wyszedl przepyszny. Pieklam metoda gazetowa 10 min 250°C i 30 min w 160°c. Jutro wstawie fotke. Troche nagamatwalam w przepisie ale smietankowego sera nie jestem w stanie zdobyc!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
dziekuje
icon_smile.gif
bardzo smaczny, dla mnie rewelacja, nigdy nie sadzilam ze bede potrafila upiec takie cudo ... jestem zachwycona przepisem. Nawet musze przyznac ze bedziej smakuje mi niz kawowy
icon_smile.gif
Dziekuje za przepis
icon_smile.gif
A krokant swietnie sie komponuje z caloscia
icon_smile.gif
 

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Upiekłam ten sernik wczoraj. Przepyszny, o zwartej konsystencji. Smak bananowy, myslę że kajmak robi w nim tylko za element słodzący i dopełniający smak. Dziękuję Joanno za kolejny przepyszny przepis na sernik.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,354
3,616
113
Dziś wersja z jednym bananem, ale za to z dodatkiem czekolady i kawy. Doooobra.

sernik_bananowy.jpg

Proporcje ku pamięci:
500 g sera Delfiko
500 g mascarpone
3/4 puszki masy krówkowej
100 g czekolady mlecznej + kilka łyżek mleka
3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 duży rozgnieciony banan
5 jajek
2 płaskie łyżki maizeny
1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
spód - Digestive + mielone orzechy laskowe
 

Załączniki

  • sernik_bananowy.jpg
    sernik_bananowy.jpg
    19.7 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,354
3,616
113
Dziś jeszcze inna wersja, paskowana, w tortownicy o śr. 28 cm:
Na spód dałam półkruche ciasto, krótko podpieczone.
Wymieszałam widelcem:
1 kg twarogu sernikowego z Piątnicy
1 puszkę masy krówkowej gostyńskiej
6 jajek L
1 opak. cukru z wanilią
3 dojrzałe rozgniecione banany
2 płaskie łyżki maizeny
2 płaskie łyżki mąki.
Do połowy masy dodałam roztopione razem w kąpieli wodnej:
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżkę kawy rozpuszczalnej
2 łyżki kremówki
Nakładałam na przemian po trzy łyżki ciemnej i jasnej masy na środek tortownicy, a na koniec przeciągnęłam patyczkiem od środka ku obwodowi, by uzyskać "pajęczynkę".
Piekłam metodą gazetową (9 minut w 250 stopniach plus 45 minut w 160).

sernik_bananowo_kajmakowo_czekoladowo_kawowy1.jpg

Plamki widoczne w ciemnej masie to drobne kawałeczki czekolady. Specjalnie je zostawiłam, by chrupały przy jedzeniu, ale wizualnie ładniej by wyglądało, gdyby kolor był jednolity.
 

Załączniki

  • sernik_bananowo_kajmakowo_czekoladowo_kawowy1.jpg
    sernik_bananowo_kajmakowo_czekoladowo_kawowy1.jpg
    55.2 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,400
4,601
113
Ta ostatnia wersja najbardziej mi się podoba. Muszę wypróbować w któryś weekend. Tylko zrobię bez kawy rozpuszczalnej, której nie mam w domu, bo nie lubię. Albo zamiast niej dam 2 łyżki mocnego espresso i zrezygnuje wtedy z kremówki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,354
3,616
113
U mnie kawę rozpuszczalną pija mąż, więc jest zawsze na podorędziu, ale espresso to jeszcze lepszy pomysł.
icon_smile.gif

EDIT:
Pyszny wyszedł, kremowy jak lody.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,354
3,616
113
Wyciągam, bo banany patrzą na mnie smętnie z miski.
icon_wink.gif


EDIT:
Jak to ja, znów eksperymentowałam. Postanowiłam sukcesywnie pozbywać się z szafek i szuflad wszelkich zapasów, kupionych, bo miałam wizję jakiegoś dania. A że wizja mi się często zmienia, zakupione produkty zostają. Skleroza też ma w tym niemały udział... Tak było z mlekiem skondensowanym i Nutellą, kupionymi do jakichś wypieków, które ostatecznie wypadły z listy. Kończył im się już powoli termin przydatności do spożycia, więc wylądowały w serniku razem z bananami i odrobiną kawy dla aromatu. Do spodu z Digestive dorzuciłam nieco mielonych orzechów laskowych. Sama jestem ciekawa rezultatu.
icon_smile.gif


EDIT2:
sernik_bananowy_z_nutell__i_mlekiem_skondensowanym.jpg sernik_bananowy_z_nutell__i_mlekiem_skondensowanym2.jpg

Dobry wyszedł, bardzo kremowy i aromatyczny.
Dekoracja z czekolady i kremu zrobionego z serka mascarpone, śmietanki kremówki i Nutelli.
Składniki masy serowej ku pamięci:
1 kg twarogu sernikowego z Piątnicy
4 niewielkie, dojrzałe banany
5 kopiastych łyżek Nutelli
3 łyżki rozpuszczalnej kawy, rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody
6 jajek L
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżki maizeny
2 łyżki mąki
 

Załączniki

  • sernik_bananowy_z_nutell__i_mlekiem_skondensowanym.jpg
    sernik_bananowy_z_nutell__i_mlekiem_skondensowanym.jpg
    47.4 KB · Wyświetleń: 3
  • sernik_bananowy_z_nutell__i_mlekiem_skondensowanym2.jpg
    sernik_bananowy_z_nutell__i_mlekiem_skondensowanym2.jpg
    37.1 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,400
4,601
113
Zrobiłam w wersji pasiastej, ale u mnie te warstwy są mniej widoczne, może dlatego, że dałam deserową czekoladę, bo akurat taką miałam. Spód zrobiłam ciasteczkowy, bez orzechów. Masa wydawała mi się zbyt mało słodka, więc dodałam około pół szklanki drobnego cukru, ale ja lubię słodkie ciasta. Dodałam też dwie łyżki espresso. Następnym razem zrobię też z czekoladą, ale nie będę się bawić w robienie paseczków, bo nalewanie ciasta po łyżce to był najdłuższy etap w robieniu tego sernika (poza pieczeniem oczywiście, ale to się w sumie samo robi). Piekłam metodą gazetową, ale dłużej o 5-6 minut. Pyszny, kremowy, na pewno do powtarzania z różnymi modyfikacjami
icon_smile.gif


sernikbananowy.jpg
 

Załączniki

  • sernikbananowy.jpg
    sernikbananowy.jpg
    49.4 KB · Wyświetleń: 3

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,354
3,616
113
Cieszę się, że Ci smakował. Serniki dlatego należą do moich ulubionych ciast, że wspaniale znoszą wszelkie modyfikacje i łatwo je dostosować do swojego smaku. Za każdym razem robię je inaczej i zawsze się udają. Nieraz żałowałam, że nie zapisałam jakiegoś pomysłu, bo szybko o nim zapominałam, ale każdy następny też był udany.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: