Indyk z warzywami*

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
dla 4 osób
  • 4 plastry filetu z indyka
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mały bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • sól, pieprz
  • papryka czerwona w proszku
  • majeranek
Mięso lekko rozbić tłuczkiem przez folię i natrzeć wyciśniętym czosnkiem, pozostałymi przyprawami, skropić olejem. Warzywa pokroić na plastry, posypać przyprawami i ułożyć wraz z mięsem na blasze, przykryć szczelnie folią spożywczą. Zostawić przynajmniej godzinę. Ja przygotowuję wieczorem i piekę następnego dnia po pracy.
Piec w piekarniku 35-40 minut. Można od czasu do czasu spryskiwać wodą lub włożyć do piekarnika naczynie żaroodporne z wodą. Wtedy warzywa i mięso pozostaną soczyste.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kocio10

Member
Cze 10, 2011
1
0
0
Robiłam dziś na obiad - MIODZIO!!! Największy komplement był od córki: " mamo, czy jutor ędzie na obiad to samo?"
Mięso smaczne i bardzo wilgotne. Dziękuję za przepis.