"Zepsute śledzie"*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
icon_smile.gif
wink.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Seniorko-moje się przegryzały tylko przez noc i były po prostu boskie
icon_biggrin.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
zaintrygowaly mnie te sledzie
gruebel_2.gif
chcialabym zapytac ile to wagowo beda te 2 tacki?
icon_mrgreen.gif
zeby troche zachowac proporcje
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ja też jestem ciekawa, jak będą smakowały. Czy robiłaś ze śliwkami, czy z rodzynkami? Te z rodzynkami wg Małej_Mi są już dobre następnego dnia. Ze śliwkami "przegryzają" się dłużej, jakieś 2 - 3 dni.
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
ze sliwkami, niech sie gryza
icon_mrgreen.gif


tylko mam obawe, ze moze za malo oleju? bo sledzie wymoczylam i odcedzilam, troche oleju wlalam, mam nadzieje, ze nie beda za suche
gruebel_2.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
One mają być dobrze zwilżone olejem, ale nie mają w nim pływać. Czy dałaś przyprawy korzenne? Bo one są dobre tylko ze śledzi korzennych.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Korzennych nie moczę. Natomiast jeśli są solone a'la matjasy - to według uznania, bo i tak póżniej posypujesz je przyprawą korzenną.
 

flowerekk

Member
Sty 11, 2009
361
0
0
Dziękuję
icon_smile.gif
Przygodę ze śledziami zaczęłam dopiero w tym roku, stąd moje durne pytania
icon_smile.gif
A teraz zmykam do kuchni robić te śledziki, bo już sobie wyobrażam to genialne połączenie śliwek i śledzi, ahh
icon_smile.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
czy przyprawa korzenna to taka jak do piernika?

kurcze nie dalam nic
icon_neutral.gif
musze jakos wcisnac liscia laurowego i pare ziarenek no tego z glowy mi wyszlo
icon_mrgreen.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Mała_Mi dawała 2 łyżeczki przyprawy do piernika na pół kilo śledzi i były podobno doskonałe. Wsyp ile się da i trochę wymieszaj. Nie będą w warstwach, ale przy wyjmowaniu na półmisek też się mieszają. U niej po jednym dniu już były "korzenne".
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
To prawda, były wspaniałe.
Tak, przyprawa korzenna to ta do piernika.
Moim skromnym zdaniem, układanie warstwami nie jest niezbędne. Jeśli, Carbo, zapomniałaś przyprawić, ja bym je po prostu wyciągnęła ze słoja, doprawiła i włożyła tam z powrotem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: