Faszerowana papryka

pola

Member
Sty 6, 2008
18
0
0
Z powodu, że uwielbiam zieloną soczewicę, uroił mi się w głowie pewien pomysł. Wykonałam go i postanowiłam się nim podzielić.

- ok. 1 szkl. zielonej soczewicy
- kilka łyżek ryżu
- papryka czerwona
- sos pomidorowy
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- ser żółty lub parmezan

Ugotować soczewicę z ryżem, aż będą miękkie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zlać wodę, jeśli jakaś zostanie i dodać sos pomidorowy, żeby cała masa lekko się lepiła (nie może być za rzadkie). Paprykę przekrajamy na pół (wzdłuż), usuwamy nasiona i nakładamy farsz. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, kładziemy plasterek sera, lub posypujemy parmezanem i do piekarnika.
Pieczemy, aż pomarszczy sie papryka i ser zarumieni się w 180 st.
Smacznego.

Zdjęcia wrzucę następnym razem, bo już zjadłam
icon_smile.gif