Zimowa korzenna pieczen wolowa*

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
winter_spiced_beef.jpg

przyprawy w proporcjach 1:1:1:1
ziarna kolendy
ziarna czarnego pieprzu
ziarna ziela angielskiego
jagody jalowca

troszke soli

oliwa z oliwek

wolowina - kawalek na pieczen ok 2kg

1. Przyprawy rozbic w mozdzierzu
2. Powoli dodawac oliwe i mieszac, do momentu az marynata osiagnie konsystencje pasty, dodac sol
3. Mieso natrzec, przykryc i marynowac przez noc
4. Wstawic mieso do nagrzanego piekarnika. Ja wbijam termometr, trzymam w 160C az srodek bedzie mial 65-67C.
Wedlug przepisu - piekarnik rozgrzany do 190C - 15 min na kazde 450g miesa + dodatkowe 20 min.
5. Wyciagnac mieso z piekarnika, zawinac w folie i odstawic na okolo 20 min zeby soki sie ustaly

SMACZNEGO
 

Załączniki

  • winter_spiced_beef.jpg
    winter_spiced_beef.jpg
    103.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: