Polski

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
tatter @ 25 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=914948Wlasnie rosnie moje ciasto na Polski ( i nie tylko Polski) - tak mnie, Karino i Syso, zmobilizowalyscie Waszymi chlebkami...
HA!
icon_mrgreen.gif

Ja dzis upieklam buleczki z serem i powidlami sliwkowymi...
Wczesniej pieklam chlebek turecki.
Mysle, ze jutro machne vermont sourdough albo....
widzialam na blogu Liski "zwykle buleczki" - fajnie wygladaja
mniam.gif
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
samanta @ 24 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=914776Jedno jest pewne: muszę sobie kupić garnek rzymski! Już dawno wiedziałam że muszę a teraz ta potrzeba stała się paląca.
gruebel_2.gif
tylko cholery drogawe są...
ja kupilam sobie taki garnek pare miesiecy na pchlim targu - ludzie sprzedawali rozne starocie, w tym taki garnek. Odkazalam go, mylam, szorowalam, wypelniony woda z kwaskiem cytrynowym wypiekalam w piekarniku i wydaje mi sie, ze juz jest wystarczajaco czysty
icon_smile.gif
Nie wiedzialam jednak, ze mozna w nim piec chleb!
Zabieram sie zatem do pracy
icon_smile.gif

Czy nie za dlugo bedzie ciasto czekalo, gdy zagniote je teraz a upieke jutro po 18.00 ? Wtedy dopiero wracam z pracy...
 

Moi

Member
Paź 28, 2008
4,240
0
0
Zrobiłam ten polski. Wyszedł wieeeelki i pyszny. I w sumie jak bezproblemowo się go robi.
Tylko niestety po ostygnięciu skórka zrobiła się całkiem miękka. Co zrobić, żeby po ostygnięciu skórka na chlebie była chrupiąca?
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
duende @ 25 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=915152ja kupilam sobie taki garnek pare miesiecy na pchlim targu - ludzie sprzedawali rozne starocie, w tym taki garnek. Odkazalam go, mylam, szorowalam, wypelniony woda z kwaskiem cytrynowym wypiekalam w piekarniku i wydaje mi sie, ze juz jest wystarczajaco czysty
icon_smile.gif
Nie wiedzialam jednak, ze mozna w nim piec chleb!
Zabieram sie zatem do pracy
icon_smile.gif

Czy nie za dlugo bedzie ciasto czekalo, gdy zagniote je teraz a upieke jutro po 18.00 ? Wtedy dopiero wracam z pracy...
Ja też o tym słyszałam ale po pierwsze w mojej okolicy żadne pchle targi się nie odbywają a po drugie, jak już gdzieś pojadę nawet w tym celu (Koło w Wa-wie albo Słomczyn) to i tak nie spotkałam takich rzeczy.
A słyszałam że bywają w szmateksach nawet! To jednak trzeba mieć szczęście którego mi jak widać brakuje.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
"machne" - jak to cudownie brzmi!
icon_biggrin.gif


Oba moje chleby upieczone, na sesje musza poczekac do rana
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
samanta @ 25 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=915172Ja też o tym słyszałam ale po pierwsze w mojej okolicy żadne pchle targi się nie odbywają a po drugie, jak już gdzieś pojadę nawet w tym celu (Koło w Wa-wie albo Słomczyn) to i tak nie spotkałam takich rzeczy.
A słyszałam że bywają w szmateksach nawet! To jednak trzeba mieć szczęście którego mi jak widać brakuje.
to jak mi się jakiś nawinie, to szybko Ci dam znać
icon_smile.gif

Czy aby upiec w tym garnku chleb należy garnek uprzednio solidnie namoczyć, włożyć ciasto i od razu do gorącego piekarnika, czy najperw namoczony garnek rozgrzać w piekarniku i do gorącego włożyć ciasto?
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,343
1,416
113
duende @ 26 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=915539Czy aby upiec w tym garnku chleb należy garnek uprzednio solidnie namoczyć, włożyć ciasto i od razu do gorącego piekarnika, czy najperw namoczony garnek rozgrzać w piekarniku i do gorącego włożyć ciasto?
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Upiekłam, jest wielki
mniam.gif


Pyszny wprost proporcjonalnie do wielkości
mniam.gif
mniam.gif


1/3 zjedliśmy z samym masłem na ciepło...
icon_rolleyes.gif
icon_redface.gif


 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,343
1,416
113
Dziś upiekłam ten chleb. Bardzo smaczny i nieskomplikowany w "produkcji".
Upiekłam w keksówce 25 cm z 2/3 ilości składników.

DSC03353.JPG
 

Załączniki

  • DSC03353.JPG
    DSC03353.JPG
    28.3 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,126
1,633
113
Tatter
anbetung.gif
cvety.gif

bardzo dziękujemy - pięknie wyrośnięty, bez dodatku drożdży - na samym zakwasie
icon_razz.gif
z dodatkiem kminku
icon_razz.gif
Pyszny
lecker.gif
mniam.gif

chleb_Polski.jpg
chleb_Polski1.jpg
 

Załączniki

  • chleb_Polski1.jpg
    chleb_Polski1.jpg
    104.6 KB · Wyświetleń: 3
  • chleb_Polski.jpg
    chleb_Polski.jpg
    116.1 KB · Wyświetleń: 3