kapusta z mięskiem

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
danie to wraca do mojej kuchni zimą, gdy potrzebujemy rozgrzewającego obiadu. Moja mama robiła go używając zamiast kostek rosołowych po prostu bulionu. Więc jak macie bulion, to użyjcie zamiast kostek.
No i tradycyjnie JA potrzebuję, aby ten obiad powstał błyskawicznie.

potrzebujemy:
  • 3 kostki rosołowe
  • liść laurowy
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 250-300 g mięsa gulaszowego, pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • 2 duże cebule
  • mała, ok 1 kg, główka kapusty białej
  • 1 duża marchewka
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 kiełbasa śląska lub myśliwska
  • 2 łyżki koperku
  • pieprz do smaku
Do garnka wlać pełne 3 szklanki wody, dodać kostki rosołowe (lub użyć bulionu zamiast kostek). Zagotować.
Pokrojone mięso podsmażyć na patelni na oliwie, dodać posiekaną cebulę, zeszklić.
Kapustę pokroić jak do łazanek - najpierw w 2cm plastry a potem te plastry na 2 cm kawałki.
Marchewkę, pieczarki i kiełbasę pokroić na talarki.

Do bulionu dodać mięso, kapustę oraz marchew, gotować ok. 10-15 minut.
Pieczarki w tym czasie podsmażyć na maśle, nieco odparować, dodać do kapusty.
Dodać do kapusty kiełbasę. Zagotować. W pół szklanki wody rozprowadzić łyżkę mąki i wlać do potrawy by ją zagęścić. Mieszać. Przyprawić pieprzem do smaku.
Ja nie solę, bo kostki są wystarczająco słone, ale solenie pozostawiam Wam do smaku. Na koniec posypać na talerzach koperkiem.

U mnie dzisiaj na obiad
icon_smile.gif

Smacznego!