Babka z warstwą orzechową i orzechową kruszonką

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
uo12.JPG

Ta babka, to taka moja "radosna" twórczość, która okazała się byc bardzo smaczna i do tego efektowna, dzięki warstwie orzechowej i kruszonce

Składniki:

Ciasto:

* 3 całe jajka
* 1/2 -3/4 szklanki cukru
* 1 szklanka mąki tortowej
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 stołowe łyżki (z górką) majonezu
* cukier wanilinowy (ja używam takiego z prawdziwą wanilią)

Warstwa i posypka orzechowe:

* 6 stołowych łyżek (z górką) mielonych ( lub drobno siekanych) orzechów włoskich
* 1 stołowa łyżka masła
* 2-3 stołowe łyżki cukru trzcinowego (demerara)
* 1-2 stołowe łyżki bułki tartej

Używam szklanki o pojemności 250 ml

Wykonanie:

Babkę piekłam w formie keksowej, o długości ok. 29cm i szerokości ok. 11cm, głębokości 7 cm
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą i gęstą masę.
Wszystkie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia
Do ubitych jajek dodajemy na zmianę mąkę i majonez, wszystko delikatnie mieszając z masą jajeczną.
2/3 ciasta wlać do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub manną.

Składniki na posypkę-warstwę orzechową wymieszaćrazem w misce na kruszonkę. Gdyby masa była zbyt klejąca, to można dodać jeszcze orzechów lub bułki tartej.

Na ciasto w keksówce, posypać w miarę równą warstwą ok. 2/3 kruszonki orzechowej

Wlać resztę ciasta i posypać pozostałą kruszonką orzechową

Ciasto pieczemy w temp. ok. 170 stopni przez ok. 50 - 60 minut

uo15.JPG
 

Załączniki

  • uo12.JPG
    uo12.JPG
    89.2 KB · Wyświetleń: 10
  • uo15.JPG
    uo15.JPG
    99.4 KB · Wyświetleń: 10
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Wyciągam bo mnie kusi ...
gruebel_2.gif