Pasta makrelowa

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Nietypowe połączenie: sera i wędzonej ryby.

1 makrela wędzona
ok. 25 dkg sera twarogowego( % tłuszczu wg własnego uznania)
1 pęczek szczypiorku
majonez
sól
pieprz


Sposób przyrządzenia:
Ser zmielić (ja rozdrabniam widelcem), makrelę obrać z ości, mięsko rozdrobnić widelcem dodać do twarogu. Do masy dodać pokrojony szczypiorek i majonez. Wszystko przyprawić do smaku. Schłodzić. Podawać najlepiej z ciemnym pieczywem.

Nie znalazłam na tym forum takiego przepisu więc ośmieliłam się go zamieścic. Jeżeli został opublikowany wcześniej proszę o usunięcie.
 

joannas

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Przeniosę
icon_biggrin.gif
 

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
0
0
Jo_anna1 @ 27 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=915780Nietypowe połączenie: sera i wędzonej ryby.

1 makrela wędzona
ok. 25 dkg sera twarogowego( % tłuszczu wg własnego uznania)
1 pęczek szczypiorku
majonez
sól
pieprz


Sposób przyrządzenia:
Ser zmielić (ja rozdrabniam widelcem), makrelę obrać z ości, mięsko rozdrobnić widelcem dodać do twarogu. Do masy dodać pokrojony szczypiorek i majonez. Wszystko przyprawić do smaku. Schłodzić. Podawać najlepiej z ciemnym pieczywem.

Nie znalazłam na tym forum takiego przepisu więc ośmieliłam się go zamieścic. Jeżeli został opublikowany wcześniej proszę o usunięcie.
Ostatnio robiłam podobną pastę, tylko zamiast majonezu dodałam koncentrat pomidorowy. Efekt świetny, proponuję spróbować
icon_smile.gif
A z majonezem robię często, czasem dodaję jajko na twardo- jest to jeden z przysmaków mego męża.
 

joanka385

Member
Sie 4, 2008
50
0
0
Taka pasta jest pycha; robię podobną od lat- ja dodaję ogóreczki konserwowe lub kiszone - drobno posiekane i jajko na twardo. A majonez pół na pół ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Reszta składników jak w przepisie. Polecam , warto się skusić.
lecker.gif
 

Moi

Member
Paź 28, 2008
4,240
0
0
O! A ja właśnie dzisiaj zrobiłam wariację na temat tej pasty i nawet o tym nie wiedziałam
icon_mrgreen.gif


Sardynki z puszki (bo kasa w sklepie makreli nie chciała łyknąć
icon_mrgreen.gif
), twaróg, śmietana, i duuuuużo uprażonych pestek słonecznika i dyni. Pycha
mniam.gif