Pomarańczowo-orzechowe ciasto z

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
pom4.JPG

Składniki:

Ciasto:

* 3 średniej wielkości pomarańcze (najlepsze z cienką skórą) ~ 500g
* 1 szklanka (z górką) mielonych orzechów (częśc dałam mielonych a częśc siekanych)

* 10 łyżek (z malutką górką) bułki tartej
* 12 jajek (średniej wielkości
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao
* 1 i 1/3 szklanki cukru

Curd pomarańczowo-cytrynowy:

* sok z 1 dużej pomarańczy
* sok z 2 dużych, soczystych cytryn
soku z pomarańczy i cytryn powinno byc ok. 3/4 szklanki ~ 190-200 ml
* 2/3 szklanki cukru
* 2 całe jajka
* 2 żółtka
* skórka otarta z jednej pomarańczy
* 70-90 g masła
* 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Pomarańcze (składniki ciasta) dobrze wymyc i gotowc 3 razy po 15 minut, za każdym razem wylewając wodę w której się gotowały. Wystudzic. Podzielic na mniejsze kawałki, usuwając przy tym pestki i twarde środki. Przekręcic w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksowac.
Wymieszac pomarańcze z orzechami. Powstałą masę podzelic na dwie, równe części. Będziemy ją dodawac do składników biszkoptów.
Przygotowujemy dwa biszkopty, dzieląc pozostałe składniki ciasta na dwie części.
Robimy pierwszy "biszkopt"
5 łyżek bułki tartej wymieszac z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i 1 łyżką kakao.
6 białek ubic na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania połowę ilości cukru podanego w składnikach. Do piany dodajemy po 1 żółtku (wszystkich żółtek musi byc 6 sztuk) i za każdym razem dobrze ubijamy. Do masy jajecznej dodac sypkie składniki i delikatnie wymieszac. Teraz dodac połowę masy pomarańczowo-orzechowej i ponownie delikatnie wymieszac.
"Biszkopt" pieczemy w tortownicy 26 cm (będziemy miec wtedy bardzo wysokie ciasto) lub 28 cm i ciasto będzie trochę niższe, w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-40 minut. Ciasto powinno odchodzic od ścianek tortownicy. Wyjąc ostrożnie i wystudzic.

W ten sam sposób przygotowujemy drugi "biszkopt"

Curd pomarańczowo-cytrynowy

Sok z pomarańczy i cytryn przelac do rondelka. Dodajemy skórkę z pomarańczy, cukier, jajka i żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Bardzo dokładnie wymieszac. Rondelek postawic na bardzo malutkim ogniu i podgrzewac masę, ciągle mieszając, aby masa nie przywarła do dna. Masa nie może się zagotowac. Jak masa zacznie gęstniec, dodajemy masło podzielone na malutkie kawałeczki. Dalej mieszamy, aż masło się rozpuści a masa będzie wyraźnie gęsta. Zdejmujemy rondelek z ognia i szybko przykrywamy wierzch curdu, folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch. Studzimy.

Na piewrszy biszkopt wylewamy ok. 2/3 curdu i przykrywamy drugim "biszkoptem", na który dajemy pozostały curd.

Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Ciasto wychodzi wilgotne i puszyste i takie, takie..... inne.

pom11.JPG

pom13.JPG

zdjęcia były robione, tak na świeżo. Po odstaniu w lodówce, curd trochę bardziej stężał a ciasto się "przegryzło" i nabrało pełni smaku



 

Załączniki

  • pom11.JPG
    pom11.JPG
    73 KB · Wyświetleń: 0
  • pom13.JPG
    pom13.JPG
    71.6 KB · Wyświetleń: 0
  • pom4.JPG
    pom4.JPG
    81.4 KB · Wyświetleń: 0

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Krysiu , ten tort, bo dla mnie to tort
icon_mrgreen.gif
jest przepiękny i same pysznościowe składniki ma , mniam
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
A ja nie umiem znalezc w skladnikach czym jest posypany ten curd czy to pestki z granatu? bo fajnie wyglada !