- Lis 1, 2004
- 28,999
- 1
- 0
z Kuchni Azjatyckiej
400 - 500 g polędwicy wołowej
Skórka i sok z 1 pomarańczy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
Około 3 cm świeżego imbiru
1 marchewka
Dymka
Olej do smażenia
Polędwicę pokroić w paseczki.
Imbir posiekać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Marchewkę pokroić w cienkie słupki (od biedy też można zetrzeć na tarce)
Zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy, dodać skórkę. Odstawić na min., 30 minut.
Następnie zlać sok (nie wylewać). Do mięsa wsypać mąkę/ skrobię, dodać imbir i wlać sos
sojowy.
Mięso wrzucić na rozgrzany olej, smażyć 1 minutę, powinno się lekko zrumienić. Dodać
marchewkę i smażyć kolejne 3 ? 4 minuty. Wrzucić pokrojoną dymkę i wlać sok, w którym
marynowało się mięso. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować aż sos lekko
zgęstnieje.
Podawać z ryżem lub makaronem sojowy, / ryżowym.
400 - 500 g polędwicy wołowej
Skórka i sok z 1 pomarańczy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
Około 3 cm świeżego imbiru
1 marchewka
Dymka
Olej do smażenia
Polędwicę pokroić w paseczki.
Imbir posiekać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Marchewkę pokroić w cienkie słupki (od biedy też można zetrzeć na tarce)
Zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy, dodać skórkę. Odstawić na min., 30 minut.
Następnie zlać sok (nie wylewać). Do mięsa wsypać mąkę/ skrobię, dodać imbir i wlać sos
sojowy.
Mięso wrzucić na rozgrzany olej, smażyć 1 minutę, powinno się lekko zrumienić. Dodać
marchewkę i smażyć kolejne 3 ? 4 minuty. Wrzucić pokrojoną dymkę i wlać sok, w którym
marynowało się mięso. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować aż sos lekko
zgęstnieje.
Podawać z ryżem lub makaronem sojowy, / ryżowym.
Ostatnią edycję dokonał moderator: