Solanki

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
O, te tyz pikne!
Fajnie, ze Wam smakuja.
Balam sie, ze u tak doswiadczonych "piekarek"
icon_mrgreen.gif
zwykla buleczka z sola nie wzbudzi zachwytu.
Ale pomyslalam jednoczesnie, ze tak klasyczny smak i urok ich prostoty jednak Was zacheci.
No i przepis poszedl dalej w Swiat!!! Solanki sa na blogu Tatter.
Ale jestem szczesliwa!
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Na moim tez będą niedługo
icon_mrgreen.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Mi, widze, ze tez Ci sie upiekly, pyszne sa prawda?

Margot, dobre bulki zawsze dobrze wygladaja ;D
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Fajne te solanki, muszę wypróbować.
A co do tego że niby zwykłe, to IMO najprostsze są najlepsze, smak się zawsze wybroni
fiesgrins.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Mi, a sprobuj jeszcze tego mojego zmodyfikowanego przepisu. Maka zytnia, nawet biala, nadaje pszennemu pieczywo sporo charakteru.

dziuniu, zrob koniecznie i zakwasu troche dodaj
icon_biggrin.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Mam żytnią i spróbuję. Tyle, że za pierwszym razem nie chciałam wprowadzać zmian w samo ciasto, aby zobaczyć, jak te solanki oryginalnie smakują, bo nigdy nie jadłam (ani nawet o nich nie słyszałam).
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,756
1,158
113
Karinie dziękuje ogromnie. Bardzo długo szukałam przepisu na takie właśnie solanki. Jak to zwykle z pierwszą próbą jest - troszkę trzeba zmienic ( mnie ciasto wyszło za twarde, ale rewelacyjne w konsystencji i bardzo przyjazne w formowaniu), ale to jest TO.
solanki_na_cc.jpg
qd
 

Załączniki

  • solanki_na_cc.jpg
    solanki_na_cc.jpg
    417.2 KB · Wyświetleń: 5

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
sliczne, tez planuje je zrobic ale nie mam maki chlebowej wiec odloze na pozniej, maz nie da mi spokoju jak ich nie zrobie bo to smak jego dziecinstwa, jest ze Szczecina
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Martyno, możesz zrobić ze zwykłej 650, ogólnie dostepnej w sklepach.
icon_smile.gif
 

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
Dziekuje Mala Mi, tak tez myslalam ale moj maz sie uparl ze poszuka w sklepach chlebowej zeby nie wyszla bulka
icon_sad.gif
wiesz on pamieta ten smak wiec moze nie ryzykowac ze zwykla
gruebel_2.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
chlebową będzie mu ciężko znaleźć - sklepy ze zdrową żywnością bym polecała.
ale z 650 nie wyjdzie bułka ( z takiej ja właśnie zrobiłam moje), zwłaszcza, gdyby dodać odrobinę żytniej, jak radziła Tatter.
Żytnią można kupić np. w Realu.
 

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
dziekuje Ci bardzo za pomoc, nie mieszkam w Polsce ale nie ma problemu zytnia tu dostane w kazdym sklepie, jak tylko zrobie to dam znac
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,121
1,616
113
Normalnie nie wytrzymam. Ja też lubię solanki. Wyszły Wam piękne i smakowite. Karina Cashel dzięki za przepis
anbetung.gif
. Tatter, dzięki za kolejne, "zakwasowe" inspiracje
anbetung.gif
bussi.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: