Jest to znana na świecie sałatka, idealne połączenie warzyw i owoców z doskonałym sosem. Szukałam jej na forum, ale wyszukiwarka nic nie wykazała, więc wpisuję przepis pochodzący z wydanej przez TENTEN Encyklopedii Sztuki Kulinarnej "Sałaty i sałatki", autorstwa pani Danuty Łebkowskiej. Porcja obliczona dla 6 osób.
Składniki
25 dkg selera (korzeniowego)
25 dkg winnych jabłek
1 banan
10 dkg łuskanych orzechów
2 łyżki soku cytrynowego
sos
8 dkg majonezu
1 łyżka soku cytrynowego
4 łyżki (50ml) słodkiej śmietany
Seler obieramy, myjemy i kroimy na plastry, a następnie na kwadraty wielkości 1,5 cm. Zalewamy małą ilością wrzącej wody, dodajemy łyżkę soku cytrynowego i gotujemy 5 minut. Powinien być lekko twardy i jędrny. Odcedzamy i studzimy.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy siekamy, z banana zdejmujemy skórkę, kroimy na plasterki i skrapiamy łyżką soku cytrynowego, żeby nie ściemniał.
Przygotowujemy sos. Majonez mieszamy z sokiem cytrynowym i słodką śmietaną.
Owoce i seler przekładamy do salaterki, dodajemy połowę orzechów, zalewamy przygotowanym sosem, mieszamy i oziębiamy w lodówce. Przed podaniem, jeśli chcemy, przekładamy do pucharków i posypujemy pozostałymi orzechami.
Składniki
25 dkg selera (korzeniowego)
25 dkg winnych jabłek
1 banan
10 dkg łuskanych orzechów
2 łyżki soku cytrynowego
sos
8 dkg majonezu
1 łyżka soku cytrynowego
4 łyżki (50ml) słodkiej śmietany
Seler obieramy, myjemy i kroimy na plastry, a następnie na kwadraty wielkości 1,5 cm. Zalewamy małą ilością wrzącej wody, dodajemy łyżkę soku cytrynowego i gotujemy 5 minut. Powinien być lekko twardy i jędrny. Odcedzamy i studzimy.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy siekamy, z banana zdejmujemy skórkę, kroimy na plasterki i skrapiamy łyżką soku cytrynowego, żeby nie ściemniał.
Przygotowujemy sos. Majonez mieszamy z sokiem cytrynowym i słodką śmietaną.
Owoce i seler przekładamy do salaterki, dodajemy połowę orzechów, zalewamy przygotowanym sosem, mieszamy i oziębiamy w lodówce. Przed podaniem, jeśli chcemy, przekładamy do pucharków i posypujemy pozostałymi orzechami.
Ostatnią edycję dokonał moderator: