- Paź 9, 2008
- 523
- 0
- 16
Łosoś nadziewany pietruszką i piniami
Składniki
1 świeży łosoś ok. 2 kg
10 łyżek posiekanej zielonej pietruszki
50g orzeszków piniowych
2 łyżki ajwaru pikantnego
Czosnek
Cytryna
Przyprawa do ryb
Sól
Wykonanie:
Rybę oczyścić, natrzeć solą, przyprawą do ryb, skropić cytryną.
Przygotować nadzienie:
Posiekać pietruszkę. Dodać kilka łyżek ajwaru.
3 ząbki czosnku wycisnąć przez praskę, dodać piny, sól, wymieszać.
Rozłożyć folię aluminiową. Posmarować olejem, położyć
na nią rybę nadzianą farszem, skropić cytryną. Zawinąć, zostawić na noc.
Piec w temp. 180 st około 1 ½ godz.
Rozwinąć folię i dalej zapiekać aż do zezłocenia (ok. ½ godz)
Uwaga ! czas pieczenia ryby zależy od jej wagi
Piny ( orzeszki piniowe, piniole) można kupić w każdym większym super markecie. W dziale z orzeszkami.
W połączeniu z innymi składnikami nadają potrawie niecodzienny smak.
Składniki
1 świeży łosoś ok. 2 kg
10 łyżek posiekanej zielonej pietruszki
50g orzeszków piniowych
2 łyżki ajwaru pikantnego
Czosnek
Cytryna
Przyprawa do ryb
Sól
Wykonanie:
Rybę oczyścić, natrzeć solą, przyprawą do ryb, skropić cytryną.
Przygotować nadzienie:
Posiekać pietruszkę. Dodać kilka łyżek ajwaru.
3 ząbki czosnku wycisnąć przez praskę, dodać piny, sól, wymieszać.
Rozłożyć folię aluminiową. Posmarować olejem, położyć
na nią rybę nadzianą farszem, skropić cytryną. Zawinąć, zostawić na noc.
Piec w temp. 180 st około 1 ½ godz.
Rozwinąć folię i dalej zapiekać aż do zezłocenia (ok. ½ godz)
Uwaga ! czas pieczenia ryby zależy od jej wagi
Piny ( orzeszki piniowe, piniole) można kupić w każdym większym super markecie. W dziale z orzeszkami.
W połączeniu z innymi składnikami nadają potrawie niecodzienny smak.