Łosoś faszerowany pietruszką i piniami

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Łosoś nadziewany pietruszką i piniami

Składniki
1 świeży łosoś ok. 2 kg
10 łyżek posiekanej zielonej pietruszki
50g orzeszków piniowych
2 łyżki ajwaru pikantnego
Czosnek
Cytryna
Przyprawa do ryb
Sól

Wykonanie:
Rybę oczyścić, natrzeć solą, przyprawą do ryb, skropić cytryną.

Przygotować nadzienie:
Posiekać pietruszkę. Dodać kilka łyżek ajwaru.
3 ząbki czosnku wycisnąć przez praskę, dodać piny, sól, wymieszać.

Rozłożyć folię aluminiową. Posmarować olejem, położyć
na nią rybę nadzianą farszem, skropić cytryną. Zawinąć, zostawić na noc.

Piec w temp. 180 st około 1 ½ godz.
Rozwinąć folię i dalej zapiekać aż do zezłocenia (ok. ½ godz)

Uwaga ! czas pieczenia ryby zależy od jej wagi

Piny ( orzeszki piniowe, piniole) można kupić w każdym większym super markecie. W dziale z orzeszkami.

W połączeniu z innymi składnikami nadają potrawie niecodzienny smak.