Śledzie pod beszamelem*

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
DSCF0766.JPG



  • 1 kg świeżych filetów śledziowych (nie solonych)
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki tartego żółtego sera
  • 1 szklanka mleka
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • biały pieprz, sól
Umyte śledzie skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i obsmażyć na maśle z obu stron na złoto.
W rondelku stopić łyżkę masła, dodać łyżkę mąki, zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i cały czas mieszając gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, sokiem z cytryny, dodać śmietanę i natkę pietruszki.
Usmazone śledzie ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia, polać sosem, posypać żółtym serem, wstawić na 15 min. do nagrzanego do ok. 180 st. C piekarnika.

Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej "100 potraw ze śledzia" z roku 1994 z Bibioteczki Poradnika Domowego Była to jedna z pierwszych moich własnych książek kucharskich
icon_smile.gif


U nas podane na obiad z pyszną surówką z sałaty lodowej
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: