- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
- 1 kg świeżych filetów śledziowych (nie solonych)
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki tartego żółtego sera
- 1 szklanka mleka
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta cukru
- biały pieprz, sól
W rondelku stopić łyżkę masła, dodać łyżkę mąki, zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i cały czas mieszając gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, sokiem z cytryny, dodać śmietanę i natkę pietruszki.
Usmazone śledzie ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia, polać sosem, posypać żółtym serem, wstawić na 15 min. do nagrzanego do ok. 180 st. C piekarnika.
Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej "100 potraw ze śledzia" z roku 1994 z Bibioteczki Poradnika Domowego Była to jedna z pierwszych moich własnych książek kucharskich

U nas podane na obiad z pyszną surówką z sałaty lodowej
Ostatnią edycję dokonał moderator: