Ukrainski

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,670
490
83
no dobra pokaże jeszcze w całości , zdjęcie wczoraj prawie po ciemku robione ,ale widać jak błyszczące
Nabłyszczałam je cienkim krochmalem
chleby_007.jpg
 

Załączniki

  • chleby_007.jpg
    chleby_007.jpg
    158.7 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
hazo @ 6 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=928697A ja bezpośrednio po wyjęciu z pieca posmarowałam go odrobinką masła i popryskałam wodą. Najczęściej tak robię. I jeszcze w połowie pieczenia też pryskam wodą.
Jeszcze dodam, że tego masła absolutnie się nie czuje. Ani w smaku ani przy dotknięciu ręką skórki chleba.
Hazo- bardzo dziękuję za szczegóły.
Margot- następny smakowity upiekłaś.
lecker.gif
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Ja upieklam dwa dni temu i byl pyszny, dodalam wowczas pol lyzeczki suchych drozdzy. Dzisiaj pieklam znow, dalam swieze drozdze malutka kuleczke wielkosci groszku. A zamiast maki pszennej dalam zytnia razowa (Dark Rye Flour) i mowie Wam jest jeszcze pyszniejszy, wlasnie z mezem zjedlismy po pajdzie z maslem.
icon_biggrin.gif
Pieklam w wiekszej keksowce, bo ciasto mialam dosc rzadkie i nie dosypywalam maki.
Tatter, dzieki za kolejny swietny chlebowy przepis
icon_biggrin.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
3
0
Jakze sie ciesze, ze pieczecie ten chleb
icon_biggrin.gif


Syso, pochwalam wszelkie eksperymenty i mam nadzieje, ze receptura ta doczeka sie jeszcze wielu wersji. Koniecznie dodaj zdjecie swoich Ukrainskich.

JoannoZ, skorka na Twoich bochenkach wyglada bardzo chrupiaco i...rustykalnie. Piekne chleby!

Giuciu, jak zwykle na medal Wasze chlebki. Piekne wnetrze. Ciekawa jestem coz tam sie bieli na skorce?
icon_wink.gif
 

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,117
1,597
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
Tatter, dziekuje za kolejny wspanialy przepis
anbetung.gif

przepraszam za posta po poscie, ale 2 razy mi sie wyslalo
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
No i w koncu go upieklam!
Pyszota!
Jestem tylko troche zla na siebie, bo wsadzilam go do zbyt duzych foremek i wyszedl ciutke za niski. Nastepnym razem musze dla niego zarezerwowac keksowke - w ktorej dzis pieklam Polski i dlatego byla zajeta.
DSC_0013.jpg
DSC_0005.jpg
 

Załączniki

  • DSC_0013.jpg
    DSC_0013.jpg
    90.2 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC_0005.jpg
    DSC_0005.jpg
    90.4 KB · Wyświetleń: 2

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Ten chleb jest przepyszny. Wielkie dzięki Tatter dla ciebie
anbetung.gif

Nie mam mąki żytniej sitkowej, więc zmieszałam mąkę żurkową z żytnią białą.
Dodałam odrobinę więcej soli, a zaczyn zakwasowy stał całą noc, w temp. około 22st.C.
 

Załączniki

  • chleb_ukraiński.jpg
    chleb_ukraiński.jpg
    98.7 KB · Wyświetleń: 0

betsetse

Member
Cze 8, 2009
130
0
16
Znalazłam na Liskowej stronie:"(..)mój zakwas 250 ML waży 280 gram."
Z tego co pamiętam to Liska robi pól na pól maka z woda czyli 100% hydratacji.
Chciałam zważyć swój ale mam go mało w słoiku, mogę jedynie zważyć ile kopiata łyżka stołowa waży,bo tyle mam go w słoiku.