- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Miałam dzisiaj ochotę na coś z cukinią. Miałam też w szafce trochę zielonej soczewicy do wykorzystania, miałam zamrożony ryż basmati, i dzięki podpowiedzi Marghe przypomniałam sobie, że mam też trochę sera typu bałkańskiego z Lidla. Zanim Marghe mi przypomniała o serze, znalazłam w sieci danie z soczewicy i ryżu, pochodzące z pólnocnej Afryki o nazwie megadarra: http://find.myrecipes.com/recipes/recipefi...ecipe_id=226714 Niestety danie to nie przewiduje dodatku cukinii i sera feta, powstało więc coś w rodzaju fusion grecko-arabskiego, bardzo smaczne, sycące i odżywcze fusion
Zdjęcie słabiutkie ale światło było beznadziejne niestety.
Składniki na dwie osoby:
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy
- 1/2 szklanki ugotowanego ryżu najlepiej długoziarnistego
- 1 duża cebula (u mnie czerwona)
- 1-2 duże ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- 1 nieduża cukinia
- 100 g fety lub sera typu feta ale twardego, dającego się kruszyć
- sól
- pieprz
- papryka wędzona w proszku
- oregano
Soczewicę opłukać, zalać wrzątkiem i gotować ok. 20 minut, odcedzić zachowując trochę wody z gotowania. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmazyć na oliwie na dużym ogniu aż lekko zbrązowieje. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, smazyć aż cukinia lekko sie zezłoci. Dodać drobno posiekany czosnek, chwilę przesmażyć, dodac soczewicę i ryż. Doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną i dużą szczyptą oregano, wymieszać dokładnie i smażyć jeszcze chwilkę (jesli masa jest sucha mozna dolać wcześniej zachowanej wody z gotowania soczewicy) Wkruszyć fetę, wymieszać i podawać najlepiej z jakąś kwaśną sałatką.

Zdjęcie słabiutkie ale światło było beznadziejne niestety.

Składniki na dwie osoby:
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy
- 1/2 szklanki ugotowanego ryżu najlepiej długoziarnistego
- 1 duża cebula (u mnie czerwona)
- 1-2 duże ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- 1 nieduża cukinia
- 100 g fety lub sera typu feta ale twardego, dającego się kruszyć
- sól
- pieprz
- papryka wędzona w proszku
- oregano
Soczewicę opłukać, zalać wrzątkiem i gotować ok. 20 minut, odcedzić zachowując trochę wody z gotowania. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmazyć na oliwie na dużym ogniu aż lekko zbrązowieje. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, smazyć aż cukinia lekko sie zezłoci. Dodać drobno posiekany czosnek, chwilę przesmażyć, dodac soczewicę i ryż. Doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną i dużą szczyptą oregano, wymieszać dokładnie i smażyć jeszcze chwilkę (jesli masa jest sucha mozna dolać wcześniej zachowanej wody z gotowania soczewicy) Wkruszyć fetę, wymieszać i podawać najlepiej z jakąś kwaśną sałatką.