IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Torcik gołąbkowy, czyli gołąbki dla leniwych (MM)
Marg
post 6 Jan 2010, 16:48
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 17.480
Dołączył: 23-September 08
Skąd: spod Buc_lina (onegdaj Lublina)
Użytkownik nr: 10.941



Torcik gołąbkowy
pomysł zerżnięty z pisma typu "Przyślij przepis", dostosowany do MM



ok. 10 liści z kapusty (miałam włoską, )
60 dkg mięsa mielonego
5-6 dkg sera żółtego
jajko
cebula
czosnek
szklanka ugotowanego al-dente ryżu lub czerwonej soczewicy (MM)
sól, pieprz
olej

Jak zrobić farsz jest chyba oczywiste. Ja robię tak:
Cebulę zeszklić na oleju, do gorącej cebuli dorzucić zmiażdżony czosnek. Wystudzić.
Do miski z mielonym dodać cebulę z czosnkiem, sól, pieprz, jajco, ryż/soczewicę i starty ser. Wymieszać.
Dno naczynia żaroodpornego (lub cokolwiek innego) o poj. ok 2,5 litra wyłożyć liśćmi kapusty. Rozsmarować 1/4 masy. Przykryć kapuścianym liściem (warstwa pojedyncza). I tak wykładać po 1/4 masy, przekładając liśćmi kapuchy. Ostatnią warstwę przykryć liściem, posolić, popieprzyć i zalać kilkoma łyżkami wody (MM). Inni mogą po prostu polać odrobiną bulionu.
Piec w 200 stopniach ok 50 minut. Odlać wodę - można na niej zrobić sos pomidorowy. Ja swój zrobiłam na krojonych pomidorach z czosnkiem i oliwą z Podravki i śmietanki 18%. A wodę wylałam icon_lol.gif
Torcik jest zwarty, można go łatwo wyłożyć na półmisek bez obawy, że się rozpadnie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Monsai
post 6 Jan 2010, 17:39
Post #2


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.932
Dołączył: 1-February 08
Użytkownik nr: 7.416



jadłam kiedyś, ale nie robiłam, teraz jednak mnie podkusiłaś :D
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gosiaspa
post 6 Jan 2010, 17:45
Post #3


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 439
Dołączył: 29-August 08
Skąd: między Kazimierzem a Nałęczowem
Użytkownik nr: 10.586



no na takie zimowe, mroźne dni kapucha i mięso w sam raz, jak zrobię to dam znać jak wyszło ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Buka
post 6 Jan 2010, 17:50
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 18.771
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



Nie wiedziałam, że jestem taka odkrywcza. rofl.gif Został mi dziś farsz gołąbkowy i trochę małych liści i własnie cos podobnego zrobiłam. Tylko liśćmi nie przekładałam, a pokroiłam je w paski i wymieszałam z farszem. Reszta prawie jak w Twoim przepisie. daumen.gif lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marg
post 6 Jan 2010, 18:11
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 17.480
Dołączył: 23-September 08
Skąd: spod Buc_lina (onegdaj Lublina)
Użytkownik nr: 10.941



No, jesteś bardziej odkrywcza ode mnie, bo sama na to wpadłaś. Ja potrzebowałam ściągi icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Buka
post 6 Jan 2010, 18:58
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 18.771
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



E tam, odkrywcza... Nie miałas potrzeby, to nie odkryłaś. Mnie zmusiła rzeczywistość. icon_mrgreen.gif
Za to jakie ładne zdjęcia umiesz robić. daumen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaxja
post 6 Jan 2010, 19:03
Post #7


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.521
Dołączył: 26-May 06
Skąd: PL
Użytkownik nr: 1.798



Świetny pomysł! Smak gołąbków, ale nowa forma i mniej pracy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marg
post 7 Jan 2010, 07:43
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 17.480
Dołączył: 23-September 08
Skąd: spod Buc_lina (onegdaj Lublina)
Użytkownik nr: 10.941



CYTAT(Buka @ 6 Jan 2010, 18:58 ) *
Za to jakie ładne zdjęcia umiesz robić. daumen.gif

Nie pochlebiaj mi. Specjalnie zrobiłam kolaż, żeby nie było widać jak koszmarnie skadrowane i oświetlone są icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Buka
post 7 Jan 2010, 08:54
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 18.771
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



Co sie tak bronisz, mi wlaśnie o ten kolaż chodzi. rofl.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marg
post 7 Jan 2010, 09:16
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 17.480
Dołączył: 23-September 08
Skąd: spod Buc_lina (onegdaj Lublina)
Użytkownik nr: 10.941



To i tak nie ja icon_mrgreen.gif Picasa za mnie robotę odwaliła.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jean
post 7 Jan 2010, 11:49
Post #11


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.135
Dołączył: 12-April 06
Skąd: Rzeszów
Użytkownik nr: 1.639



...ale mi narobiłaś smaka na gołębie strafe.gif
Bardzo fajny pomyślunek dla pracowitych inaczej icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sylcia
post 7 Jan 2010, 14:44
Post #12


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.199
Dołączył: 29-October 04
Skąd: Hamburg,N.Y. Polska-Torun
Użytkownik nr: 149



Robilam cos podobnego dosc dawno temu.
Z tym,,ze dodatkowo polewalam kolejne warstwy przecierem pomidorowym z koperkiem.
Duzo mniej roboty od golabkow a smak ten sam i sposob podania fajny icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Doruśka
post 7 Jan 2010, 15:02
Post #13


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.233
Dołączył: 28-March 06
Użytkownik nr: 1.578



ale to chyba 2 faza i to z ryzem basmanti?
ja do gołabków MM daje seler mielony icon_smile.gif zamiast ryzu

oraz dlaczego MM ma polewać wodą a nie bulionem?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marg
post 7 Jan 2010, 16:16
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 17.480
Dołączył: 23-September 08
Skąd: spod Buc_lina (onegdaj Lublina)
Użytkownik nr: 10.941



soczewica dla MM , ryż dla pozostałych. A bulionu z kostki zasadniczo MM nie powinni spożywać (jak już tak ortodoksyjnie do diety podchodzimy). Zresztą potrzeba tylko kilka łyżek, nie każdy ma pod ręką. Chodzi tylko o to, żeby wierzchni liść się nie spalił.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Madzius
post 7 Jan 2010, 19:40
Post #15


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 210
Dołączył: 21-July 09
Skąd: Zabrze
Użytkownik nr: 16.738



Wiecie co?

Ja ten skrót MM rozszyfrowałam jako "Mój Mąż" i myślałam, że to po prostu przepis robiony pod widzimisia męża roflmao_2.gif cluebat.gif

Co to jest MM? o0 :D

Właśnie się zapiekaniec robi, chcę spróbować icon_smile.gif
Liść górny mi się przypala mimo bulionu, ale nic to, służy za parasol, potem go wyrzucę :D

Ten post został edytowany przez Madzius: 7 Jan 2010, 19:42
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marg
post 7 Jan 2010, 19:59
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 17.480
Dołączył: 23-September 08
Skąd: spod Buc_lina (onegdaj Lublina)
Użytkownik nr: 10.941



MM - dieta Montignaca, niskowęglowa zahnlos.gif Ale z tym Moim Mężem coś jest na rzeczy, bo z reguły mam dwie wersje potraw, swoją, zgodną z dietą, i jego czyli full wypas ;)
Trzeba było czymś przykryć naczynie, toby się kapuściak nie zhajcował....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Doruśka
post 7 Jan 2010, 21:00
Post #17


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.233
Dołączył: 28-March 06
Użytkownik nr: 1.578



Marg icon_smile.gif))

ja w ogóle nei brałam pod uwagę bulionu z kostki, bo dla mnie takowy nie istnieje icon_smile.gif a ja mimo rocznego pobytu na MM czasem mam wątpliwości, np czy straczkowe mozna z miesem? czyli np soczewica z tłuszczami, to by mi pasowało icon_smile.gif bo mogłabym zupę z soczewicy jesć ze śmietaną icon_smile.gif

i ten torcik robię w niedzielę , jutro po soczewicę idę .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marg
post 7 Jan 2010, 21:10
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 17.480
Dołączył: 23-September 08
Skąd: spod Buc_lina (onegdaj Lublina)
Użytkownik nr: 10.941



Soczewica czerwona gotowana - ig 21
zielona gotowana - 22-30 (pewnie zależy od gatunku i długości gotowania) - do tłuszczy IMHO pasują.
Dawno temu wbiłam sobie do głowy, że posiłki tłuszczowe mogą zawierać produkty o max IG 35, węglowe 50. To chyba z książki Montiego.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
blue_megi
post 5 Oct 2010, 14:14
Post #19





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 14
Dołączył: 8-February 09
Użytkownik nr: 13.880



ja robię trochę inaczej:
Załączony plik  _MG_1806.jpg ( 21.89K ) Suma pobrań: 1

0,5 kg mielonego mięsa
około 15 liści kapusty
szklanka ryżu
cebula
jajko
4 pomidory
łyżka masła
olej
sól, pieprz
łyżka bułki tartej

Kapustę zanurzyć w garnku z wrzątkiem i obgotowując oddzielać liście. Odkładać do wystygnięcia. Gdy przestygną wyciąć grubsze nerwy.
Ryż wsypać do osolonej wrzątku i gotować 8 minut. Odcedzić i wystudzić.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju.
Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą. Na przemian układać liście kapusty, mięso z ryżem i pokrojone w plastry pomidory. Ostatnią warstwą (wierzchnią) muszą byc pomidory. Zapiekać około 30 minut w temp. 180 stopni.
Polecam z sosem pomidorowym, takim jak do gołąbków - pychota icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abbra
post 15 Mar 2011, 22:25
Post #20


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 302
Dołączył: 9-March 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 8.082



Bardzo smaczna wersja gołąbków ! lecker.gif
Zrobiłam dzisiaj torcik na obiad ( a właściwie obiadokolację ) - mój mężczyzna 2 razy poleciał do kuchni po dokładkę ;D

Dziękuję za przepis ! icon_smile.gif
Załączone pliki
Załączony plik  torcik_golabkowy2.jpg ( 53.71K ) Suma pobrań: 6
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 20th May 2019 - 14:04