- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Ryba pieczona ze świeżymi ziołami i pieczarkami
na 1 osobę:
1 filet z ryby
1 łyżka świeżych posiekanych ziół - np. pietruszki, oregano, tymianku, koperku
1 mały zmiażdżony ząbek czosnku
1 -2 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
sól, świeżo mielony pieprz
2-3 małe pieczarki
Folię aluminiową posmarować oliwą. Rozmrożoną przez noc w lodówce rybę umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć, skropić cytryną, polać mieszaniną ziół, soku z cytryny ,soli, czosnku i oliwy. Na filety położyć pokrojone w plastry i lekko podsmażone pieczarki. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (180 -190 stopni) około 20 minut.
Gdyby ryba zanadto wysychała, można podlać odrobiną białego wina lub przykryć drugim arkuszem folii aluminiowej.
Można też położyć na wierzchu kilka wiórków masła - dodadzą soczystości i aromatu.

na 1 osobę:
1 filet z ryby
1 łyżka świeżych posiekanych ziół - np. pietruszki, oregano, tymianku, koperku
1 mały zmiażdżony ząbek czosnku
1 -2 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
sól, świeżo mielony pieprz
2-3 małe pieczarki
Folię aluminiową posmarować oliwą. Rozmrożoną przez noc w lodówce rybę umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć, skropić cytryną, polać mieszaniną ziół, soku z cytryny ,soli, czosnku i oliwy. Na filety położyć pokrojone w plastry i lekko podsmażone pieczarki. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (180 -190 stopni) około 20 minut.
Gdyby ryba zanadto wysychała, można podlać odrobiną białego wina lub przykryć drugim arkuszem folii aluminiowej.
Można też położyć na wierzchu kilka wiórków masła - dodadzą soczystości i aromatu.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: