Ryba pieczona z ziołami i pieczarkami*

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Ryba pieczona ze świeżymi ziołami i pieczarkami

na 1 osobę:

1 filet z ryby
1 łyżka świeżych posiekanych ziół - np. pietruszki, oregano, tymianku, koperku
1 mały zmiażdżony ząbek czosnku
1 -2 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
sól, świeżo mielony pieprz
2-3 małe pieczarki

Folię aluminiową posmarować oliwą. Rozmrożoną przez noc w lodówce rybę umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć, skropić cytryną, polać mieszaniną ziół, soku z cytryny ,soli, czosnku i oliwy. Na filety położyć pokrojone w plastry i lekko podsmażone pieczarki. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (180 -190 stopni) około 20 minut.
Gdyby ryba zanadto wysychała, można podlać odrobiną białego wina lub przykryć drugim arkuszem folii aluminiowej.
Można też położyć na wierzchu kilka wiórków masła - dodadzą soczystości i aromatu.

panga1.jpg
 

Załączniki

  • panga1.jpg
    panga1.jpg
    47.3 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Joasiu, widzę, że naprawiłaś aparat! Bardzo mnie to cieszy, bo uwielbiam Twoje przepisy!
icon_smile.gif

Przepis na rybę oczywiście wypróbuję.
lecker.gif


PS.W sobotę zrobiła sałatkę śledziową według Twoich wskazówek. Wszyscy się nią zachwycali, dodałam korniszony i malutkie kurki marynowane, https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=798936
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Marao, przepis polecam, ale aparatu niestety nie naprawiłam, to stare zdjęcie.
Wstawiłam przepis, bo przypomniałam sobie o nim przy okazji pieczenia ryby.
Zaraz zajrzę do tematu śledziowego.
icon_smile.gif