Wątróbka drobiowa*

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
bierze się po tyle samo mniej wiecej (w gramach licząc) wątróbki drobiowej pokrojonej, pieczarek pokrojonych, cebuli w kostke pokrojonej i papryki (opcjonalnie bo jest droga teraz to ja nie daję) i sie te warzywa wrzuca razem na patelnie i smazy najpierw ze 3 minuty potem dodaje watrobke i jeszcze sie smazy a potem ewentualnie dusi. NO i sie przyprawia na koncu solą i pieprzem i jak ktos lubi (a ja lubie) to sosem sojowym. TO jest najlepsza wątróbka jaką ja w zyciu jadlam i teraz robie tylko tak!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Bez żadnych przypraw? Bez obtaczania wątróbki w mące/bułce?
 

reniula

Member
Gru 6, 2004
406
0
0
A z czym tą wątróbkę podajesz?
Z zimiorami,ryżem,bagietką :dump:

Bo brzmi pyysznie :mrgreen:
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Ciekawe, ciekawe. Ja wątróbkę to pod każdą postacią lubię ale Joanka nie za bardzo, może więc w tej formie zacznie ją jeść. Muszę spróbować w najbliższym czasie.
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Ja zrobiłam i kurde żeśmy patelnię wylizywali
icon_smile.gif

PYCHA!!!!!
Mała modyfikacja z naszej strony - do warzyw mąż "dowalił" 3 ząbki czosnku (przy ilościach 60 dag) Jeszcze się oblizuję na myśl o wczorajszym jedzonku
icon_mrgreen.gif

Dodam jeszcze, że zrobiłam bez papryki, bo nigdzie w okolicy nie było, ale następnym razem przetestujemy przepis z papryką
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
no to lidqa sie wzruszy zaraz :mrgreen:

tez sobie zrobie, tylko kurde ta kolejka przepisow do wyprobowania taaaaka dluga jest :mrgreen:

pzdr
yenn
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Yenn, u mnie też straszliwie trudny wybór z tym gotowaniem i długaśna kolejka się robi. Ale wątróbki już bardzo dawno nie robiłam więc jak pozjadam sobotnio-niedzielne jedzenia to ją zrobię. I jeszcze gdzieś słyszałam, że dobra jest taka wątróbka jak się doda do duszenia jabłko. Ponieważ ja takie smaki owocowe lubię, to też wypróbuję.
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Takie duszone jabłko do wątróbki to bardzo lubi być posypane majerankiem.
icon_smile.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
A Ty lidqa nie lubisz mięsa z owocami? ja oczywiście zrobię z tego Twojego przepisu bez jabłek, ale spróbuję również z nimi, będą różne wariacje :mrgreen: . Ja często do kurczaka np. daję owoce i samo jabłko świeże w cząstki pokrojone podduszone z majerankiem na maśle, lekko posolone. Lubię takie jedzenie.
 

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
lubie, tyklo sobie w tym nie wyobrazam. TO jest bardziej cos jak chinszczyzna. Jablka mozna dac ale ja tam nie lubie przedobrzyc
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
ja gdzies mialam przepis z pl.rec. kuchnia na watrobke z jabkiem... ael mi smaka narobilyscie - ide szukac :mrgreen:

pzdr
yenn
 

eposka

Member
Wrz 15, 2004
2,445
0
0
JA z jabłkami ronię namietnie.
UWIELBIAM!

A robię tak, ze najpier delikatnie podsmażam ósemki jabłek na odrobinie masła, kiedy już są miekkie, ale nie rozlatujące się posypuje je delikatnie majerankiem i zdejmuję z patelni. Teraz na patelnię dodaję tłuszcz i wrzucam cebulkę, chwilę smażę i potem dodaję wątróbkę. Smażę, aż wątróbka przestanie być czerwona, dosmaczam solą, pieprzem i na 5 minut przed końcem smażenia dodaję wcześniej usmażone jabłka.

A co do wątróbki z pieczarkami to już wiem, co dziś będzie na kolację
icon_smile.gif


Mnie do wątróbki nie trzeba dwa razy namawiać, a mój młodszy syn to się domaga raz w tygodniu
icon_smile.gif




ewa
 

reniula

Member
Gru 6, 2004
406
0
0
No to Lidqa wzruszaj się znowu bo i ja zrobiłam na obiadek i zjedliśmy z bagietką grahamkową i obżarliśmy się i MNIAM :mrgreen: