Ciasteczka czekoladowe z biała czekoladą

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
wg NAtalia.brzeska

1,5 szkl mąki
2/3 szkl kakao (ja używam Wedel)
1 łyżeczka proszku do piecz
kostka masła
1 szkl i trochę cukru (można zrobić pół na pół biały i brązowy cukier, ale to
podwyższa koszt, a w smaku różnicy nie ma)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 duże jajka
2 szklanki pokrojonej w kawałeczki czekolady (mniej więcej 0,7cm x 0,7 cm
To będą 2 tabliczki czekolady. Czasami nie żałuję sobie i kroję 3 tabliczki!
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni (tyle wystarczy, więcej nie trzeba)

Ubijami masło z cukrem, dodajemy jajka, ekstrakt, proszek do pieczenia, ciągle
ubijamy. Powoli dodajemy mąkę i kakao. w tym momencie powinno nam być ciężko to
wszystko ubijać. Wsypujemy kawałki czekolady, dobrze mieszamy łyżką (jest za
gęste by robić to robotem). Malutkie "kupki" (wielkości jednej łyżeczki od
herbaty) nakładamy na blaszkę (ja ją wykładam folią aluminiową, można
oczywiście papierem do pieczenia). Pieczemy dosłownie 11 minut!
Ciastka będą wyglądały na mokre i surowe, ale takie mają być. Zostawiamy je na
blaszce do wystygnięcia. Nie ściągamy bo się połamią. Jak wystygną zrobią się
trochę twardsze, wtedy ściągamy z blaszki.
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
kolory uzaleznione od flesha lub jego braku.. heheh taki ze mnie foto amator
4h1zp5IOlvR6V4oDGX.jpg


mopim zdaniem spokojnie można dać wiecej kakao niz jest w przepisie
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
Przepysznie wyglądają
To Ja znowu zadam pytanie amatora: ten ekstrakt waniliowy to takie gotowy można kupić czy się robi samemu? :oops:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
ekstrakt jest naturalnym odpowiednikiem zapachu wanilinowego :mrgreen:

a moze odwrotnie.
Smiem twierdzic, ze tam gdzie kakao jest, lub czekolada wystarcza ich zapach. Tez jak nie mam to nie placze, ze nie dodam. W koncu je sie to nie wacha (woncha).