Pieczarki w śmietanie po prowansalsku

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis zaczerpnęłam z książki "Wędrówki doliną Rodanu" autorstwa Barbary Pokorskiej. Oczywiście opuściłam szwajcarski odcinek Rodanu, skupiając się tym razem na Francji. Przepiękne opisy okolic, przez które przepływa Rodan. Niestety, nie wchodzą w skład przepisów. A więc mój dzisiejszy obiad. Podaję proporcje dla 4 osób.
Składniki
40 dkg pieczarek
sól
sok z cytryny
4,5 dkg masła (wzięłam 2,5 łyżki)
2,5 dkg mąki (wzięłam łyżkę)
pół szklanki śmietany
pół szklanki mleka
szczypta tymianku
szczypta startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Starannie umyte grzyby gotujemy przez 5 minut w wodzie z dodatkiem łyżki soku z cytryny, łyżki soli i połowy masła, po czym odcedzamy pieczarki i kroimy w plasterki. Następnie robimy zasmażkę z mąki i masła, którą rozprowadzamy śmietaną i mlekiem, ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. Dodajemy grzyby, gałkę, tymianek, sól i pieprz. Po wymieszaniu i ewentualnym podgrzaniu podajemy z tostami. I tak też zjadłam.