Poulet Vallee D'Auge

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Danie charakterystyczne dla dwoch regionow Francji - Normandii i Bretanii (wedlug niektorych, rossna tam najpyszniejsze jablka swiata i warzy sie najdoskonalszy Calvados). Mpozna rowneiz spotjkac sie z nazwa Pouet au Cidre, w tym przypadku mieso kurczaka gotowane bylo w cydrze raczej niz rosole, jak ponizej:

1 kurczak (ok 1.6 kg)
2 jablka deserowe
1 lyzka soku z cytryny
60g masla
1/2 cebuli, drobno posiekanej
1/2 lodygi selera naciowego. drobno posiekanego
1 lyzka zwyklej maki pszennej
80ml (1/3 szklanki) Calvadosu lub brandy
375ml dobrego wywaru z kurczaka
80ml creme fraiche lub kwasnej smietany


Kurczaka podzielilam na 8 czesci. Obralam jablka i wycielam z nich gniazda nasienne. Polowke jednego jablka drobniutko posiekalam, a reszte pocielam na 12 polksiezycow (osemki). Wlozylam je do miski i skorpilam sokiem z cytryny.

W duzej patelni rozpuscilam polowe masla, wlozylam kurczaka skorka w dol i odsmazylam, az sie zezlocil. Przewrocilam na druga strone i smazylam jeszcze 5 minut. Wyjelam kurczaka z patelni, tluszcz ze smazenia wylalam. Z pozostalego masla wzielam 1 lyzke i rozpuscilam na tej samej patelni. Usmazylam na masle cebulke, selera i pokrojone w kosteczke jablko, na srednim ogniu ok. 5 min bez brazowienia. Patelnie zdjelam z ognia i wsypalam lyzke maki, dobrze wymieszalam po czym wlalam Calvados i z powrotem ustawilam patelnie na ogniu. Stopniowo, ciagle mieszajac dodalam wywar. Wszystko doprowadzilam do wrzenia i dodalam kawalki kurczaka, przykrylam pokrywka i na malenkim ogniu gotowalam 20-30 minut (kurczak musi byc miekki i dobrze ugotowany w srodku). W tym czasie przygotowalam osemki jablek. Na malej patelni roztopilam pozostale maslo i wlozylam kawalki jablek. Smazylam na srednim ogniu az zbrazowialy z obu stron i byly miekkie...

Gotowego kurczaka wyjelam z patelni na talerz do serwowania, z otrzymanego sosu usunelam nadmiar tluszczu i wmieszalam smietanke. Zagotowlam i trzymalam na ogniu przez ok 4 minuty (sos jest gotowy gdy jest wystraczajaco gesty aby pokryc bez splywania tyl drewnianej lyzki). Doprawilam do smaku i polalam nim kurczaka. Podalam z osemkami jablek.