To było dzisiaj moje drugie śniadanie, bo nie mogłam wytrzymać do kolacji, żeby spróbować smaku tych popularnych grzanek. Będę je robiła częściej, bo bardzo mi zasmakowały. Przepis pochodzi z książki "Potrawy z różnych stron świata" Macieja Halbańskiego. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
4 kromki bułki pszennej (wzięłam pieczywo pszenne tostowe)
płaska łyżka mąki
3 łyżki mleka
2 łyżki piwa
4 dkg masła
15 dkg sera cheddar
łyżeczka musztardy
sól, pieprz
Stopić połowę masła, dodać mąkę i po lekkim jej zrumienieniu wlewamy mleko i stale mieszając zagotowujemy, aby powstała gęsta, gładka masa. Wówczas dodajemy piwo, utarty ser, musztardę, sól i pieprz do smaku. Znów zagotowujemy, żeby powstał gęsty krem.
Na pozostałym maśle podsmażamy kromki bułki, smarujemy je przygotowanym kremem, układamy na blasze i krótko zapiekamy w nagrzanym ( ja nagrzałam do 200 st.) piekarniku. Podajemy gorące.
Składniki
4 kromki bułki pszennej (wzięłam pieczywo pszenne tostowe)
płaska łyżka mąki
3 łyżki mleka
2 łyżki piwa
4 dkg masła
15 dkg sera cheddar
łyżeczka musztardy
sól, pieprz
Stopić połowę masła, dodać mąkę i po lekkim jej zrumienieniu wlewamy mleko i stale mieszając zagotowujemy, aby powstała gęsta, gładka masa. Wówczas dodajemy piwo, utarty ser, musztardę, sól i pieprz do smaku. Znów zagotowujemy, żeby powstał gęsty krem.
Na pozostałym maśle podsmażamy kromki bułki, smarujemy je przygotowanym kremem, układamy na blasze i krótko zapiekamy w nagrzanym ( ja nagrzałam do 200 st.) piekarniku. Podajemy gorące.