- Lis 30, 2009
- 353
- 0
- 0
Upiec biszkopt jasny - grubszy
Upiec biszkopt ciemny - cieńszy i po upieczeniu wyciąć w nim kieliszkiem kółeczka.
( ja pieke oba biszkopty jednakowej grubości - cienkie)
MASA BUDYNIOWA
1 litr mleka
4 budynie waniljowe lub śmietankowe
1 łyżka kakao
2 kostki masła lub margaryny
cukier do smaku
Z mleka , cukru , budyniu ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć , dodając przestudzony budyń . Masę podzielic na 2 części , do jednej dodać kakao.
MASA SEROWA
50 dag serków homogenizowanych śmietankowych lub waniljowych
2 galaretki czerwone
3 - 4 banany ( mi wychodzi około 4 -5 bananów)
1 cytryna
Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody, gdy zacznie tężeć , połączyć z serkami homogenizowanymi i wymieszać. Banany obrać , pokroić w plastry o grubości biszkoptu ciemnego i skropić sokiem z cytryny
PRZEŁOŻENIE CIASTA
Biszkopt jasny - masa ciemna - biszkopt ciemny z powycinanymi kółeczkami - w każde kółko włożyć kawałek banana - masa serowa - wcisnąć w mase serową ciemne kółeczka - masa jasna . Wierzch udekorować według własnego gustu może to być np starta na tarce tabliczka czekolady w oryginale jest polewa czekoladowa ( nie próbowałam - jakoś mi nie pasowała do kremu )
Biszkopty trzeba nasączyć .
Smacznego
Upiec biszkopt ciemny - cieńszy i po upieczeniu wyciąć w nim kieliszkiem kółeczka.
( ja pieke oba biszkopty jednakowej grubości - cienkie)
MASA BUDYNIOWA
1 litr mleka
4 budynie waniljowe lub śmietankowe
1 łyżka kakao
2 kostki masła lub margaryny
cukier do smaku
Z mleka , cukru , budyniu ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć , dodając przestudzony budyń . Masę podzielic na 2 części , do jednej dodać kakao.
MASA SEROWA
50 dag serków homogenizowanych śmietankowych lub waniljowych
2 galaretki czerwone
3 - 4 banany ( mi wychodzi około 4 -5 bananów)
1 cytryna
Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody, gdy zacznie tężeć , połączyć z serkami homogenizowanymi i wymieszać. Banany obrać , pokroić w plastry o grubości biszkoptu ciemnego i skropić sokiem z cytryny
PRZEŁOŻENIE CIASTA
Biszkopt jasny - masa ciemna - biszkopt ciemny z powycinanymi kółeczkami - w każde kółko włożyć kawałek banana - masa serowa - wcisnąć w mase serową ciemne kółeczka - masa jasna . Wierzch udekorować według własnego gustu może to być np starta na tarce tabliczka czekolady w oryginale jest polewa czekoladowa ( nie próbowałam - jakoś mi nie pasowała do kremu )
Biszkopty trzeba nasączyć .
Smacznego