Tarta Gainsborough

olasz

Member
Gru 2, 2007
3,261
0
36
IMG_9682.jpg

ciasto kruche:
1,5 szkl. (180-200 g) mąki, przesiać
125 g schłodzonego masła
1 (5 g) łyżeczka soli
3-4,5 łyżek lodowatej wody

masa:
kilka łyżek dżemu
50 g masła
1 jajko
60 g cukru
160 g wiórków kokosowych
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Formę do tart (20 cm) wyłożyć rozwałkowanym ciastem kruchym, wysmarować dżemem.

Stopić masło (ja robiłam to na patelni i na niej mieszałam z pozostałymi składnikami), lekko przestudzić, dodać jajko, cukier, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Wyłożyć masę na ciasto, rozprowadzić równomiernie i piec 30 minut w temperaturze, cytuję
icon_smile.gif
, "Regulo na 5"
icon_smile.gif
)) Dokopałam się do informacji, że to będzie ok. 180°C.

Koniecznie dobrze przestudzić przed krojeniem, bo będzie się kruszyć niemiłosiernie.

p.s.

Musiałam odrobinę pozmieniać, ale bazowałam na przepisie z książki Radiation Cookery Book, to use with "New World" Regulo-Controlled Gas Cookers (circa 1935 r.). Brzmi podejrzanie tajemniczo? Już rozszyfrowuję
icon_smile.gif
Książka kucharska przystosowana do użytku z wtedy-nowatorskimi kuchenkami (tu zdjecie, polecam obejrzenie), których piekarnik kontrolowany był za pomoca "Regulo", czyli termostatu
icon_smile.gif


Bazą tej tarty jest ciasto kruche, dla mnie jedynym słusznym ciastem kruchym jest to z książki When french women cook (Kiedy Francuzki gotują) Madeleine Kamman (fragmenty znajdziecie w Google Books). Podaję składniki na ok. 320 g, chociaż wg przepisu potrzebne będzie tylko 170 g - wolę cienkie tarty na większych foremkach. Gdyby ktoś zdecydował się na trzymanie się oryginału i użycie tylko 170 g ciasta, to resztę można zawinąć w folię i schować do lodówki/zamrażalnika - przyda się na zaś





 

Załączniki

  • IMG_9682.jpg
    IMG_9682.jpg
    207.6 KB · Wyświetleń: 1