"tajskie" burgery

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
DSCN5573.JPG

Swietny przepis z magazynu Delicious:

na burgery:
700g miesa mielonego wolowo-wieprzowego
50g posiekanych solonych orzeszkow ziemnych
drobno posiekany peczek szczypiorku
starty kawalek imbiru (ok 2,5cm)
starta skorka z 1 limonki i sok z jednej polowki
do smaku:
- pieprz
- sol
- sos sojowy
- chilli
- miod/syrop klonowy
- ketjap manis (niekoniecznie)

na sos:
- miod
- sos sojowy
(proporcja 1:2)

dodatkowo:
- bulki
- creme frache
- salata
- sos chilli (slodko-kwasny)

1. Skladniki na burgery wymieszac dokladnie w duzej misce i odstawic na godzine do lodowki zeby sie przegryzlo.
2. Formowac male placki (powinno wyjsc 10-15) - mozna je w tym momencie zamrozic
3. Posmarowac placki z obu stron sosem i usmazyc
4. Burgera ukladamy tak: bulka - creme frache - sos chilli - salata - burger - creme frache - sos chilli - bulka

SMACZNEGO
 

Załączniki

  • DSCN5573.JPG
    DSCN5573.JPG
    71.8 KB · Wyświetleń: 0