Zapiekanka po bolońsku

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
Zapiekanka po bolońsku - palce lizać!

Sprawdzony przepis na proste, smaczne i sycące danie - zawsze się sprawdza

Tę zapiekankę robię w sporej szklanej formie żaroodpornej; powinna spokojnie wystarczyć dla 6 głodomorów
- zapiekanka nie jest zbyt fotogeniczna, ale naprawdę pyszna

zapiekankai.jpg


SKŁADNIKI:

1/2 kg makaronu typu świderki

1/2 kg łopatki wieprzowej (zmielonej)
2 duże lub 3 małe cebule
30 dkg przecieru pomidorowego
2 kostki mięsne Winiary
2-3 łyżki oliwy

30 dkg sera żółtego
masło lub margaryna do smarowania formy i do położenia na wierzchu zapiekanki - ok. 2-2,5 dkg
przyprawy do smaku
(- ja używam: sól, pieprz, majeranek, tymianek, suszona pietruszka, papryka słodka, cukier)


WYKONANIE:

Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą, zostawić pod przykryciem.

Cebule pokroić w kostkę, lekko zeszklić na oliwie w dużym, wygodnym rondlu. Do cebuli dodać mięso, przesmażyć rozdzielając widelcem. Gdy puści sok, dodać kostki i przecier oraz 3-4 łyżki wody (można nią najpierw wypłukać słoik z reszty przecieru), a następnie dodać przyprawy do smaku. Dusić tak ok. 15 minut na niewielkim ogniu, aby sos ładnie zgęstniał. Do przekładania używać gorący, nie czekać aż przestygnie.

Ser zetrzeć na tarce, na dużych oczkach.

Szklaną formę żaroodporną wysmarować masłem. Kłaść na przemian: cienką warstwę 1/3 makaronu, posypać 1/4 sera, rozłożyć cienką warstwę 1/3 sosu - i znów makaron, ser, sos; makaron, ser, sos - i na końcu posypać resztą sera. Uwaga: warstwy nie powinny być szczelnie przykrywane następnymi.
Na koniec poukładać na wierzchu kawałeczki masła, oprószyć suszoną pietruszką i papryką.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 15-20 minut.

Smacznego!

nie zdążyłam niestety zrobić zdjęcia całej zapiekanki:

zapiekankaib.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

migotka89

Member
Kwi 1, 2008
26
0
0
Dzisiaj spróbowałam Twojego przepisu i muszę przyznać, że jest rewelacyjny. Niedrogi i pyszny!
icon_smile.gif
Tylko lekko go zmodyfikowałam ;) Dodałam pokrojoną paprykę. Rewelacja!
Pozdrawiam
icon_smile.gif
 

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
icon_redface.gif
strasznie dawno nie zaglądałam na forum

migotko,
banana.gif

bardzo się cieszę, że smakowało
 

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
chantel,
dance.gif
duma mnie rozpiera, że moja zapiekanka znalazła się na twoim blogu - może to danko pójdzie dalej w świat
daumen.gif


ja też ostatnio dodałam czosnku, sypnęłam również troszkę bazylią, a zamiast masełka - skropiłam wierzch oliwą extra virgin - i zapiekanka wyszła mi w lekkich klimatach pizzowych
mniam.gif
 

chantel

Member
Sie 24, 2007
237
0
0
a właśnie zastanawiałam się co na obiad zrobić z mielonego. Część pójdzie na spaghetti na jutro a część na tę zapiekankę na dzisiaj
icon_mrgreen.gif

dobrze że mi się przypomniało o niej, bo jest pyszna
icon_smile.gif
 

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Aż mnie korci, aby do tej smażonej cebuli dorzucić pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę, a potem mielone.
gruebel_2.gif
 

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
no i wczoraj zrobiłam z następną modyfikacją:
do cebulki na patelni dodałam cukinię pokrojoną w drobną kostkę,
a do całego sosu - puszkę pomidorów i zioła prowansalskie
poza tym zamiast użyć masła, całą zapiekankę tuż przed włożeniem do piekarnika pokropiłam oliwą extra virgin

wyszło znacznie lepsze, bo dzięki cukinii było więcej sosu, a pomidory dodały wilgotności
lecker.gif


iluana,
zrób koniecznie - składniki są na mega porcję, to będzie mąż miał wyżerkę na 2-3 dni
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: