IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Królik ze śliwkami
seniorka
post 4 Feb 2010, 01:32
Post #1


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Przepis wypatrzyłam na wyrwanej stronie "Świat & Ludzie". Posłużył mi tylko za inspirację, ponieważ w oryginalnym przepisie jest wino i trochę inny sposób wykonania.
Najsmaczniejsze są udka królika, ale tym razem sprzedawano tylko zamrożone półtusze, więc zaryzykowałam. Proporcje dla 4 osób.

Załączony plik  Gotowanie_królika_ze__liwkami.jpg ( 358.35K ) Suma pobrań: 1


Składniki
1 kg królika
10 dkg boczku wędzonego w plasterkach (bez skórki)
1 średnia cebula
15 dkg suszonych śliwek bez pestek (wzięłam kalifornijskie)
1/3 szklanki śmietany
2 kieliszki brandy
1 łyżeczka tymianku
liść laurowy
3 ziarna jałowca
szczypta ziół prowansalskich
trochę oleju
sól, pieprz

Królika podzielić na porcje, umyć i osuszyć. Liść laurowy pokruszyć, wymieszać z tymiankiem, łyżeczką soli, kilkoma szczyptami pieprzu, zgniecionymi jagodami jałowca i ziołami prowansalskimi. Królika natrzeć przyprawami, włożyć do miski, skropić kieliszkiem brandy i odstawić na noc, najlepiej na 12 godzin do lodówki. Następnego dnia opłukać śliwki i jeśli są twarde moczyć przez godzinę. Mnie ominęła ta czynność, ponieważ śliwek kalifornijskich nie trzeba było moczyć.
Dno rozgrzanej patelni skropić olejem, i podsmażyć plastry boczku. Zrumieniony boczek wyjmujemy, a na pozostałym tłuszczu obsmażamy królika. Do garnka o grubym dnie przekladamy królika, dodajemy cebulę posiekaną w kostkę, boczek, polewamy marynatą, w której marynował się królik, i drugim kieliszkiem brandy. Rondel przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy królika przez godzinę. Wtedy dokładamy śliwki i dusimy jeszcze pół godziny. Po tym czasie dodajemy śmietanę, mieszamy z sosem i zagotowujemy. Podajemy z zasmażanymi buraczkami i kluseczkami.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
seniorka
post 5 Feb 2010, 17:09
Post #2


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.443
Dołączył: 13-August 08
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 10.341



Od razu zastrzegam, że ta "wypasiona" porcja nie jest moja. To mój gość, po spróbowaniu królika już w garnku, zgarniał, ku mojej radości, z półmisków, ile się dało. Widocznie smakowało mu i to bardzo.

Załączony plik  Królik_ze_sliwkami_1.jpg ( 391.09K ) Suma pobrań: 1


Królika podałam z buraczkami i kluseczkami.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 23rd July 2019 - 06:19