Kulki mięsne z sosem musztardowym

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Kulki mięsne z sosem musztardowym

Inspirowane kilkoma przepisami z kuchni skandynawskiej.

500 g mielonego mięsa z szynki
2 - 3 kromki suchej bułki
2 - 3 czubate łyżki śmietany
1 łyżka posiekanych kaparów
2 - 3 łyżki drobno posiekanej cebulki, uduszonej na oliwie z masłem
2 - 3 łyżki drobniutko posiekanych korniszonów
2 – 3 łyżki posiekanego koperku i pietruszki
1 łyżeczka posiekanych listków tymianku
1 jajko
sól, pieprz do smaku
klarowane masło do smażenia

Pokroić drobno bułkę, namoczyć w śmietanie.
Do mięsa dodać pozostałe składniki, wyrobić, formować kulki, smażyć na maśle.
Sos:
2 – 3 łyżki masła
2 łyżki musztardy
1/2 szklanki gęstej śmietany do zup i sosów
sól do smaku
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku
Rozpuścić masło z musztardą, dodać śmietanę, ubijając trzepaczką, podgrzać, dodać koperek, tymianek i przyprawić solą.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: