- Maj 11, 2008
- 2,416
- 2,349
- 113
Przepis pochodzi od mojej ormianskiej tesciowej. Rolada fasolowa z orzechami i czosnkiem, dla mnie pychota. Mozna jesc jako dodatek do chleba, albo po prostu jako przekaske - sama w sobie jest bardzo smaczna.
Skladniki:
- ok. 40 dkg fasoli pinto
- 3 zabki czosnku
- spora garsc orzechow wloskich
- 1/4 - 1/2 cebuli (w zaleznosci od wielkosci cebuli)
- ok. 20 g masla
- sol, pieprz, papryka (u mnie ostra)
Fasole ugotowac do miekkosci (nie trzeba namaczac), dokladnie odcedzic i przepuscic przez maszynke. Czosnek, cebule i orzechy tez zmielic w maszynce, calosc bardzo dokladnie wymieszac. Dodac maslo (dobrze, jesli jest miekkie - latwiej calosc wymieszac), przyprawy (do smaku) i dokladnie wymieszac. Ilosc masla mozna zwiekszyc, zeby calosc miala bardziej gladka konsystencje. Nastepnie mase rozlozyc na folii spozywczej, uformowac prostokat, wygladzic nozem. Na srodek mozna dodac posiekane orzechy albo np. pieczarki podduszone z cebulka i czerwona papryka (dokladnie osaczone) albo wiorki masla i calosc zwinac w rolade pomagajac sobie folia. Wlozyc do lodowki na ok. godzine az zastygnie i da sie latwo kroic.
Nie mam zbyt dobrych zdjec, ale dodam co mam.
Mam nadzieje, ze ktos sie skusi
Skladniki:
- ok. 40 dkg fasoli pinto
- 3 zabki czosnku
- spora garsc orzechow wloskich
- 1/4 - 1/2 cebuli (w zaleznosci od wielkosci cebuli)
- ok. 20 g masla
- sol, pieprz, papryka (u mnie ostra)
Fasole ugotowac do miekkosci (nie trzeba namaczac), dokladnie odcedzic i przepuscic przez maszynke. Czosnek, cebule i orzechy tez zmielic w maszynce, calosc bardzo dokladnie wymieszac. Dodac maslo (dobrze, jesli jest miekkie - latwiej calosc wymieszac), przyprawy (do smaku) i dokladnie wymieszac. Ilosc masla mozna zwiekszyc, zeby calosc miala bardziej gladka konsystencje. Nastepnie mase rozlozyc na folii spozywczej, uformowac prostokat, wygladzic nozem. Na srodek mozna dodac posiekane orzechy albo np. pieczarki podduszone z cebulka i czerwona papryka (dokladnie osaczone) albo wiorki masla i calosc zwinac w rolade pomagajac sobie folia. Wlozyc do lodowki na ok. godzine az zastygnie i da sie latwo kroic.
Nie mam zbyt dobrych zdjec, ale dodam co mam.

