Rosyjski sos pieczarkowy*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Czasami to, co najprostsze jest najsmaczniejsze. Czasem jeden drobny, niepozorny składnik sprawia, że danie staje się czymś na prawdę wspaniałym. Tak jest w przypadku tego sosu.
Pasuje do mięs, makaronów oraz klusek. Oczarował mnie do tego stopnia, że wchodzi do naszego stałego menu.

pieczar.JPG

4-6 pieczarek ( zależnie od rozmiaru )
3 łyżki posiekanego szczypiorku
50 ml wody
50 ml gęstej śmietany
1 łyżka octu z białego wina
1 łyżeczka maki pszennej
sól i pieprz czarny do smaku

2 łyżki oleju



Pieczarki pokroić w cienkie plastry, podsmażyć w rondelku na oleju na złoto. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać łyżkę szczypiorku,
wymieszać. Wlać wodę i ocet, chwilkę gotować. W smietanie rozmieszać łyżeczke maki, dodać do pieczarek. Zagotować, dodać resztę szczypiorku, zamieszać.
Podawać.
 

Załączniki

  • pieczar.JPG
    pieczar.JPG
    99.7 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

atina

Member
Lut 27, 2008
961
2
0
Zrobiłam go do zrazów dońskich - jest pyszny
lecker.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ogromnie się cieszę, Atino
icon_biggrin.gif