Kotlety mielone z pieczarkami

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
pieczar.JPG

1/2 kg mięsa mielonego ( przepis proponuje mięso drobiowe, ja jednak dałam wieprzowo wołowe i był to słuszny wybór. )
1 jajko
1 łyżka gęstej śmietany
pieprz cayenne
pieprz ziołowy
sól

bułka tarta

1/4 kg pieczarek

Pieczarki pokroić w plastry, zrumienić na patelni. 2 łyżki pieczarek pozostawić na sos.

Mięso wymieszać z jajkiem, przyprawami i śmietaną. Dodać tyle bułki tartej, by masa dała się formować, lecz nie za dużo, by nie stała się sucha.

Z masy robić placuszek, na którego środku ułożyć łyżeczkę pieczarek. Uformować kotlet. Obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na złoto.

Podawać z sosem.

2 łyżki podsmażonych wcześniej pieczarek
3 łyżki posiekanego szczypiorku
50 ml wody
50 ml gęstej śmietany
1 łyżka octu z białego wina
1 łyżeczka maki pszennej
sól i pieprz czarny do smaku



Pieczarki wraz z łyżką oleju, na którym się smażyły przełożyć do rondelka i podgrzać. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać łyżkę szczypiorku,
wymieszać. Wlać wodę i ocet, chwilkę gotować. W śmietanie rozmieszać łyżeczkę maki, dodać do pieczarek. Zagotować, dodać resztę szczypiorku, zamieszać.
 

Załączniki

  • pieczar.JPG
    pieczar.JPG
    99.7 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
kolejna pychota
lecker.gif

Mała_Mi, chyba powinnaś pomyśleć o otwarciu restauracji
icon_mrgreen.gif
To co Ty wyprawiasz w kuchni to szok - chylę czoła
anbetung.gif
i żałuję, że tak daleko mieszkasz
fiesgrins.gif

Przepis oczywiście do wypróbowania
daumen.gif