Serniczki z ziemniakami*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis pochodzi z książki Macieja Halbańskiego "Potrawy z różnych stron świata". Składniki podano dla 6 osób i na tyle ja zamieszczę, bo dla siebie, jak zwykle, zrobiłam z mniejszej porcji.
Składniki
60 dkg ziemniaków
30 dkg twarogu
jajko
10 dkg mąki ( może będzie potrzebne więcej do obtaczania)
2 łyżki cukru
pół szklanki śmietany (miałam 22% szefa kuchni, może być inna)
5 dkg tłuszczu (wzięłam masło i trochę oleju)
sól

Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. Ziemniaczane purée mieszamy ze zmielonym twarogiem, dodajemy jajko, mąkę (7 dkg), cukier i sól. Wyrabiamy ciasto, z którego formujemy okrągłe placuszki, obtaczamy w reszcie mąki (jeśli z mało, trzeba trochę dodać) i smażymy z obu stron na rumiano. Ja robiłam to na maśle z olejem. Podajemy gorące z zimną śmietaną. Są tanie i smaczne.