Pampuszki*

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
675g maczystych ziemniakow, obranych
225g ugotowanych maczystych ziemniakow
1-2 lyzki maki ziemniaczanej
80g twarogu tlustego
2 lyzki szczypiorku
sol i pieprz
olej do glebokiego smazenia


Ziemniaki stralam na tarce o grubych oczkach, wylozylam na sito i wycisnelam z nich wode (ile sie dalo). Ugotowane ziemniaki przecisnelam przez praske, polaczylam je ze startymi surowymi ziemniakami, maka ziemniaczana, doprawilam sola i pieprzem (powstala masa ma bec plastyczna i raczej twarda). W malej misce roztarlam twarog, dodalam szczypiorek, doprawilam. Lyzka nabieralam porcje ziemniaczanego ciasta (odrobine mniej niz wielkosc jajka), splaszczalam je dlonia, na srodku ukladalam 1 lyzeczke serowego nadzienia i zamykalam calosc, dokladnie dociskajac zlaczenia. Otrzymalam 12 knedli.
Olej rozgrzalam do 170C i smazylam po 4 przez ok 10 minut. Zrumienione wyjelam na papierowy recznik i dokladnie odsaczylam.

Pampuszki z tego przepisu przygotowuje rowniez gotujac je w rosole lub zwyklej osolonej wodzie - do ciasta, wtedy, dodaje 1 lyzke maki zwyklej i jajko...pyszne jako dodatek do zup.


 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
dziękuję
knuddelz.gif