IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Czebureki*, kuchnia tatarska (Krym)
Krystyna9
post 12 Feb 2010, 19:51
Post #1


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.671
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Załączony plik  czeb2.JPG ( 93.51K ) Suma pobrań: 6


Ciasto:

• 3 szklanki mąki,
• 3/4 szklanki wody ( woda razem z żółtkiem mają stanowić ¾ szklanki)
• 1 żółtko,
• 0.5 łyżeczki soli,
• 1/3 szklanki oleju (dałam olej z pestek winogron)

Farsz:

• 500 g mięsa (raczej tłustawego, ideałem jest baranina, ale można i inne. Ja użyłam dość tłustej wieprzowiny tzw. z łopatki),
• 1 cebula duża,
• natka pietruszki, koperek – wg własnego smaku,
• sól i pieprz – do smaku,
• woda ok. 1/3 – ½ szklanki (żeby farsz nie był suchy)

Do smażenia: olej

Wykonanie:

Ciasto: Mąkę przesiać do miski. Do szklanki wbić żółtko i uzupełnić wodą, aby razem stanowiły ¾ szklanki. Dodać sól i wymieszać razem.
Wodę dodawać małymi porcjami do mąki i wyrabiać razem tak, jak robi się kruszonkę. Mają powstać takie większe okruszki. Teraz dodać do ciasta olej i zagnieść ciasto. Gdyby było twarde, należy dodać jeszcze wody. Nie wyrabiać za długo ciasta. Przykryte folią ciasto, odstawić na 40 minut, aby odpoczęło. W tym czasie możemy zrobić farsz

Farsz: Mięso zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą. Dodać przyprawy, trochę wody i dokładnie wymieszać.

Możemy lepić czebureki. Ciasto podzielić na 10-12 części. Każdą rozwałkować bardzo cienko (nie ma potrzeby podsypywania mąki, bo ciasto idealnie się wałkuje i do niczego nie przykleja) na wielkość dużego talerzyka deserowego. Na połowę ciasta wyłożyć/rozsmarować farsz i przykryć drugą połową ciasta, starając się, aby wycisnąć powietrze z pieroga. Mocno skleić brzegi (można zrobić „falbankę” albo użyć widelca).

Smażymy czebureki na oleju (nalewamy ok. 1,5 – 2 cm ), średnim ogniu, najpierw z jednej strony a następnie ostrożnie odwracamy i smażymy drugą stronę. Na patelni mieści się po 2 czebureki.

Załączony plik  czeb3.JPG ( 87.27K ) Suma pobrań: 5

Go to the top of the page
 
+Quote Post
anni
post 12 Feb 2010, 20:30
Post #2


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 284
Dołączył: 1-September 09
Skąd: Zachodna Ukraina
Użytkownik nr: 17.357



Jak to smacznie! Też lubimy czebureki mniam.gif
A Krym - to moje ulubione miejsce odpoczynku, tam tak piękno - góry, morze.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaxja
post 12 Feb 2010, 21:18
Post #3


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.521
Dołączył: 26-May 06
Skąd: PL
Użytkownik nr: 1.798



Jejku, Krystyno, czy nie masz litości? icon_smile.gif Torturujesz nas tak apetycznymi zdjeciami!
Czy wodę do ciasta dodaje się zimną?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Janka
post 12 Feb 2010, 22:19
Post #4


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.090
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Dolina Baryczy
Użytkownik nr: 421



Krystyno-nieustannie pobudzasz moje kubki smakowe lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 13 Feb 2010, 07:49
Post #5


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.671
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



CYTAT(jaxja @ 12 Feb 2010, 21:18 ) *
Jejku, Krystyno, czy nie masz litości? icon_smile.gif Torturujesz nas tak apetycznymi zdjeciami!
Czy wodę do ciasta dodaje się zimną?


Ja dawałam zimną, znaczy się pokojowa temperatura
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 13 Feb 2010, 07:49
Post #6


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.671
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



CYTAT(Janka @ 12 Feb 2010, 22:19 ) *
Krystyno-nieustannie pobudzasz moje kubki smakowe lecker.gif


i nawzajem icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
piorunkowa
post 13 Feb 2010, 09:29
Post #7


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 153
Dołączył: 11-July 07
Skąd: UK
Użytkownik nr: 4.605



Krysiu jak błlam na Krymie to codziennie chodziliśmy na czebureki, muszę koniecznie zrobić je w domu. Ciesze się, że zamieściłaś ten przepis.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
olgaaa
post 17 Mar 2010, 18:39
Post #8





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 31
Dołączył: 23-May 07
Skąd: Słupsk
Użytkownik nr: 4.131



Popelnilam je dzisiaj na obiad. Zrobilam ciasto z 4 szklanek mąki i farsz troche zmieniony, bo z 400g mięsa i 400g kapusty kiszonej i bylo go ilosciowo w sam raz (wyszlo mi 14 pierogow).Na moją 4osobowa rodzinke zarlokow ta ilosc smierdziala troche malizną ale trudno:)
Czebureki to pyszna rzecz, polecam kazdemu!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Russkaya
post 4 Jan 2011, 08:17
Post #9


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 113
Dołączył: 10-June 10
Użytkownik nr: 22.116



Ja robię je z nieco innego przepisu, bez żółtka ale z dodatkiem wódki, by ograniczyć wchłanianie tłuszczu. daumen.gif
Jeśli ktoś będzie zainteresowany to mogę podać, bo czebureki wychodzą MEGA pyszne mniam.gif
Pozdrawiam!

Go to the top of the page
 
+Quote Post
sionia
post 4 Jan 2011, 09:23
Post #10


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.340
Dołączył: 3-May 06
Użytkownik nr: 1.706



Oczywiście, że podaj...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Russkaya
post 5 Jan 2011, 19:46
Post #11


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 113
Dołączył: 10-June 10
Użytkownik nr: 22.116



Proszę bardzo mniam.gif
Ja czebureki robię tak:



Ciasto ( 8 dużych sztuk):


* 320 ml wody
* 3 szklanki mąki
* łyżka masła
* 1 łyżka wódki (by ograniczyć wchłanianie tłuszczu przy smażeniu)
* 1/3 łyżki soli


W garnku zagotowujemy wodę, masło i sól; gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, wsypujemy 2/3 szklanki mąki i miksujemy dokładnie. Odstawiamy do ostudzenia.

Stolnicę, na której będziemy pracować( ja rozrabiałam ciasto w dużej misce), podsypujemy obficie mąką, wykładamy ciasto i w środek wlewamy wódkę, zagniatamy. Stopniowo dodajemy mąkę, wyrabiając cały czas ciasto. Powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk.

Wyrobione ciasto odstawiamy na 20 minut, następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. U mnie w lodówce siedziało całą noc.

Na stolnicy rozwałkowujemy cieniutko ciasto ( grubości 0.5 - 1 mm) i za pomocą talerza

(średnica 14 cm) odrysowujemy placki. Możne przełożyć je papierem do pieczenia.

W tym momencie rozgrzewamy olej; powinien zajmować 3 cm wysokości patelni (u mnie aż tyle go nie było i też się udały ;) ).

Lepimy czebureki. Na połowie każdego placka układamy po dwie łyżki farszu i zlepiamy boki ze sobą. Zlepiając je, należy delikatnie odpowietrzyć środek (docisnąć dłonią). Zaokrąglamy boki np. radełkiem. Ja użyłam tego z karbowaną koncówką.

Gdy olej będzie już bardzo gorący, wykładamy po dwa czebureki i smażymy ok. 1 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Odsączamy je na ręcznikach papierowych.

Możemy podawać z sosem czosnkowym.


Farsz:


* 30 dag mięsa mielonego
* cebula (pokrojona w półtalarki)
* 25 dag pieczarek (umytych i poszatkowanych drobno)
* przyprawy
* 2 kromki chleba bez skórki
* 1/2 szklanki mleka


Oddzielnie smażymy mięso i pieczarki z cebulką. Doprawiamy i łączymy ze sobą.

Chleb namaczamy w mleku i dodajemy do farszu.


Sos czosnkowy:

* 4 łyżki majonezu
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
* 1- 2 łyżeczki czosnku granulowanego ( można dodatkowo dodać ze 2 ząbki czosnku)
* 1 łyżka suszonej bazylii
* sól


Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i gotowe icon_smile.gif

Smacznego icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 18th November 2019 - 02:19