Zrazy dońskie*

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Zrazy dońskie

http://chaika.rio-club.ru/recept.aspx?id=315

zrazy_don..jpg

1 kg ryby
3-4 cebule
2 łyżki masła lub margaryny
1 szklanka bułki tartej(do farszu)
3 jajka
0,3 szklanki mleka
0,5 szklanki maki
2 szklanki oleju( do smażenia)
sól,pieprz,
natka zielonej pietruszki lub koperek

Filety rybne bez skóry i ości pociąć na cienkie kawałki,lekko rozbić,posolić,popieprzyć zawinąć w nich farsz i nadać im podłużny kształt.

Farsz:
Pokroić cebulę,lekko poddusić na maśle,wystudzić.Dodać bułkę tartą,drobno posiekane jajka,zieleninę,sól i pieprz.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Zrazy panierować w mące,w rozbitym jajku z mlekiem,w bułce tartej i smażyć w głębokim oleju.

Ja zrobiłam zrazy z dorsza,miałam 1,300g i z tej ilości wyszło mi 8 olbrzymów.Farszu trochę mi zostało.zrazy_don.1.jpg
 

Załączniki

  • zrazy_don..jpg
    zrazy_don..jpg
    80 KB · Wyświetleń: 2
  • zrazy_don.1.jpg
    zrazy_don.1.jpg
    68.1 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Robię zrazy rybne. Do farszu dodaję: cebulkę, bułkę i pieczarki.
gruebel_2.gif
ale to juz nie są zrazy dońskie
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Musze dopisać że zrazy są jeszcze lepsze na drugi ,na trzeci dzień
icon_lol.gif
,zrobiłam ich dużo i teraz jemy odgrzewane w mikrofali.
lecker.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
atina-bardzo się cieszę że smakowały.Powiedz proszę z jakiej robiłaś ryby,bo w przekroju pięknie wyglądają.
Ja miałam dorsza,ale chyba inna ryba bardziej tutaj pasuje.
.
 

atina

Member
Lut 27, 2008
961
2
0
Majana @ 14 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=944917One wyglądają bosko i smacznie
mniam.gif
, wprosiłabym się na obiadek, gdybym tylko miała bliżej ...
cry_1.gif
bardzo Ci dziękuje
anbetung.gif
ale wiesz, Ty masz bliżej do ryb
icon_mrgreen.gif


Janka @ 14 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=944940atina-bardzo się cieszę że smakowały.Powiedz proszę z jakiej robiłaś ryby,bo w przekroju pięknie wyglądają.
Ja miałam dorsza,ale chyba inna ryba bardziej tutaj pasuje.
.
Robiłam z soli i pangi ale nie wiem które są na zdjęciu
icon_mrgreen.gif
Ja wzięłam takie filety już, znaczy się płaty, delikatnie je rozbiłam i zawijałam farsz. Ryba wyszła delikatna i pyszna
lecker.gif
Jak zawijałam to musiałam się posiłkować wykałaczkami, żeby mi się całość nie rozleciała. Zastanawiałam się, czy Ty tej ryby bardziej nie rozbiłaś
gruebel_2.gif
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
żywo interesuję się sposobem przygotowania płatów rybnych- kroić w poprzek czy rozbijać....
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
atina @ 15 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=945000bardzo Ci dziękuje
anbetung.gif
ale wiesz, Ty masz bliżej do ryb
icon_mrgreen.gif




Robiłam z soli i pangi ale nie wiem które są na zdjęciu
icon_mrgreen.gif
Ja wzięłam takie filety już, znaczy się płaty, delikatnie je rozbiłam i zawijałam farsz. Ryba wyszła delikatna i pyszna
lecker.gif
Jak zawijałam to musiałam się posiłkować wykałaczkami, żeby mi się całość nie rozleciała. Zastanawiałam się, czy Ty tej ryby bardziej nie rozbiłaś
gruebel_2.gif
Dorsz sam mi się rozłaził,był bardzo gruby i zrobiłam cieńsze filety,poradziłam sobie,ale wargi zagryzałam
icon_mrgreen.gif


Doruśka.
Jak małe filety,to wystarczy lekko rozbić ,jak z dużej ryby,to przeciąć w poprzek i również lekko rozbić.
 

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Przepraszam za głupie pytanie: Czym te zrazy mocujecie, wykałaczką o nitką, czy jeszcze innym sposobem?