Rosyjski chleb 100% żytni

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
No niestety mój chleb zupełnie się nie udał. Wyrósł jak nalezy, wypełnił foremki (bo zrobiłam podwójną porcję) i niby wszystko było ok, ale w srodku glajcha. Bardzo żałuję bo już myslałam, że mam taki przepis, o jaki mi chodziło.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,548
2,808
113
Cię pocieszam.
knuddel.gif
Też mnie kiedyś spotkał taki finał. Jak z podwójnej porcji, to może za krótko piekłaś?
Nie wiem, co jeszcze mogło nie pasować temu chlebu.
icon_wink.gif
Choć piekę regularnie, to mam wrażenie, że ciągle o nich wiem za mało.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Dwie porcje ale w dwu foremkach i wyróśł pieknie. Ale się nie upiekł w środku. A z wierzchu wygladał okazale.... co za rozczarowanie!
Tym bardziej, że naprawde muszę teraz sama piec pieczywo i to na 2 diety: jedna cukrzycowa a druga wątrobowa.
A z czasem kiepsko jest.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,728
1,117
113
samanta @ 2 Nov 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1477513Dwie porcje ale w dwu foremkach i wyróśł pieknie. Ale się nie upiekł w środku. A z wierzchu wygladał okazale.... co za rozczarowanie!
Tym bardziej, że naprawde muszę teraz sama piec pieczywo i to na 2 diety: jedna cukrzycowa a druga wątrobowa.
A z czasem kiepsko jest.
Wiesz, przepis przepisem a maka maka i moze po prostu za rzadki był...
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
mój podobny, ale sama go zepsułam, zachciało mi się dopiec spód po wyjęciu z foremki i klapł po pieczeniu powtórnym, położyłam go na wierzchu
dump.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,548
2,808
113
Jak Was czytam, to zaczynam się dziwić, że mój się udał. Już go zresztą nie ma, jutro powtórka.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
qd @ 2 Nov 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1477561Wiesz, przepis przepisem a maka maka i moze po prostu za rzadki był...
To to już napewno nie. Ciasto surowe była raczej bardzo gęste.

Buka @ 3 Nov 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1477682Jak Was czytam, to zaczynam się dziwić, że mój się udał. Już go zresztą nie ma, jutro powtórka.
No i tak się w ludzich rodzą kompleksy!
icon_mrgreen.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,548
2,808
113
Coś Ty, a w których ludziach?
icon_eek.gif
We mnie na pewno nie, bo jednak się czasem udają, u Ciebie też nie powinno, bo następne będą udane.
icon_mrgreen.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Buka @ 4 Nov 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1477787Coś Ty, a w których ludziach?
icon_eek.gif
We mnie na pewno nie, bo jednak się czasem udają, u Ciebie też nie powinno, bo następne będą udane.
icon_mrgreen.gif
Oby, bo zaczyna mnie nosić furia. Dzisiaj kupiłam chleb ale ja wolałabym sobie upiec. 2 rodzaje: pszenny i zytni.
Z pszennym nie będzie sprawy, mam kilka niezawodnych faworytów, ale z zytnim, jeszcze takim, żeby męża w zęby nie kłuł, jakoś trudno.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,484
2,389
113
Mam zakwas żytni, 5-cio dniowy, pierwszy raz właśnie zrobiony, czy na takim można już ten chlebek upiec?
A czy zamiast mąki żytniej mogę dać mąkę pszenną pełnoziarnistą z Lubelli? mam też mąkę razową z Melvitu.
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,484
2,389
113
Dzięki Buka, upiekę w takim razie dwa chleby, żytni Agatki i mieszany Mirabelki
icon_mrgreen.gif

A jeszcze małe pytanko: zakwas dokarmiłam dziś rano, czy jutro też go jeszcze raz dokarmić, czy już od razu zaczyn robić i ciasto?
Chleby będę piec jutro.
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,057
415
83
Twój zakwas 5-dniowy to już bedzie pierwszym zaczynem do chleba. Oczywiście zależy ile go masz?
Zostaw sobie kilka łyżek na pózniej i schowaj do lodówki.

Jesli dokarmiłaś dzisiaj rano to zrób to jeszcze raz wieczorem a jutro rano zabieraj sie za chleby.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Nie daję tak łatwo za wygrana i znowu go robię, to jest moje ostatnie podejście do tego chleba jesli się nie uda.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Zycie zaprawdę pełne jest niespodzianek. Chleb, który niezasłużenie zwyzywałam od najgorszych gniotów, dzisiaj awansował na jedno z pierwszych miejsc na mojej topliście
icon_mrgreen.gif

A powód? mam nową kuchenkę, jakby ktos tu jeszcze przypadkiem nie wiedział
rofl.gif

Piekłam chleb według przepisu i wyszedł piekny ale w środku glut.
Dzisiaj obniżyłam temperature i piekłam poczatkowo przez 10 minut w 200 stopniach a potem dopiekłam w 180 stopniach jeszcze 45 minut.
Zdjęcie z komórki, nie oddaje jego urody ale zawsze coś pokaże. Oto mój chleb idealny:
rosyjski_w_100__zytni_bezdrozdzowy.JPG

Waga z podwójnej porcji ciasta 1575 g, dwa bochenki w foremkach.
 

Załączniki

  • rosyjski_w_100__zytni_bezdrozdzowy.JPG
    rosyjski_w_100__zytni_bezdrozdzowy.JPG
    59.2 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,548
2,808
113
Brawa dla tej Pani!
icon_smile.gif
Piękne chlebki, Samanto.
daumen.gif
To ostatnio mój najulubieńszy, dodaję do niego trochę mielonego kminku.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Buka @ 8 Dec 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1487134Brawa dla tej Pani!
icon_smile.gif
Piękne chlebki, Samanto.
daumen.gif
To ostatnio mój najulubieńszy, dodaję do niego trochę mielonego kminku.
A kupujesz mielony czy sama mielisz? Bo takiego mielonego też bym chętnie sypnęła
gruebel_2.gif

W tych była kolendra, tłuczona w moździerzu.
To pewnie też będzie jeden z moich ulubionych chlebów. Napiekę trochę na święta i zamrożę, ciekawe jak to zniesie, czy się nie bedzie kruszył...
gruebel_2.gif

A za brawa dziękuję!
anbetung.gif