Draczena*

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
1 lyzka oliwy z oliwek
5-6 zielonych cebulek dymek, posiekanych ukosnie
1 duzy zabek czosnku, zmiazdzony
3 pomidory, pokrojone w kostke
4-5 marynowanych zoltych papryk peperoncino, pokrojone na kawalki
3 lyzki maki zytniej razowej
150ml kwasnej smietany
4 lyzki mleka
5 jajek
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
2 lyzki rozpuszczonego masla

sol, pieprz

liscie salaty


Na poczatek rozgrzalam grill. Na duzej patelni rozgrzalam lyzke oliwy, dorzucilam cebulke, po 3 minutach wsypalam czosnek i smazylam na malym ogniu az znacznie zmiekly.

W tym czasie, w miseczce polaczylam make z mlekiem na gladka paste, stopniowo dodawalam smietane, na koncu jajka. Doprawilam sola i pieprzem.

Na patelnie z cebulka wylozylam kawalki pomidorow i papryk i zalalam wszystko przygotowana mikstura jajeczna. Patelnie umiescilam z powrotem na ogniu (srednim) i smazylam omlet przez kilka minut az zbrazowial od spodu. Dopiekalam wierzch draczeny pod goracym grillem. Wyjelam z pieca, podzielilam na czesci i serwowalam z liscmi salaty.

Draczene mozna rowniez upiec w piecu w zarodopornym naczyniu (180C - 40 minut).