Filety z kurczaka w cytrusowej marynacie

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Filety z kurczaka w cytrusowej marynacie

Żródło przepisu: http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...32403#post32403

Składniki:
4 filety z kurczaka
1/2 cytryny
1 pomarańcza
1 łyżeczka miodu akacjowego
sól, biały pieprz, czosnek, mięta
1 łyżka koniaku
oliwa i masło
30 g płatków migdałów

Wykonanie:
Przygotować filety, posmarować mieszaniną oliwy, soli, czosnku, pieprzu i mięty.
Włożyć je do salaterki i zalać sokiem z cytryny i pomarańczy wymieszanym z miodem.
Wstawić na 2 godziny do lodówki, a potem wyjąć z marynaty, osuszyć serwetką i obsmażyć na oliwie z masłem pod przykrywką. Pod koniec skropić koniakiem. Wyjąć filety, a na pozostałym tłuszczu obsmażyć płatki migdałów i położyć je na filety. Na patelnię wlać cytrusową marynatę i lekko ją podgotować .Polać filety i udekorować cienkimi paseczkami skórki cytrynowej.

Moje uwagi:
Nie miałam mięty, więc dodałam do marynaty odrobinę świeżego cytrynowego tymianku.
Wlałam też do niej z roztargnienia koniak. Mięso zamarynowałam wczoraj wieczorem.
Pyszne.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Szczerze mówiąc, nie pamiętam....
icon_redface.gif

Dobrze, że wyciągnęłaś przepis, bo całkiem o nim zapomniałam, a kupiłam właśnie wielki słój miodu akacjowego.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Kupiłam dziś brakujące składniki i też będę robić, tym razem z indyczych sznycli.



EDIT:
Tym razem do marynaty dodałam nieco skórki z cytryny, a zamiast mięty, kilka liści szałwii.
Zamiast smażyć, wrzuciłam na grilla:

filety_w_cytrusowej_marynacie.jpg

filety_w_cytrusowej_marynacie1.jpg
 

Załączniki

  • filety_w_cytrusowej_marynacie.jpg
    filety_w_cytrusowej_marynacie.jpg
    90.5 KB · Wyświetleń: 2
  • filety_w_cytrusowej_marynacie1.jpg
    filety_w_cytrusowej_marynacie1.jpg
    94.2 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Czyje? Bo o moich pisałam w pierwszym poście.
icon_smile.gif

Cytryna z szałwią to jedno z moich ulubionych połączeń do indyka; często je stosuję.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: