IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

4 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Paszteciki*
tillandsja
post 15 Jan 2005, 06:48
Post #1


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.771
Dołączył: 15-December 04
Użytkownik nr: 222



PASZTECIKI

* 1 kg drobniutko pokrojonych pieczarek- stopniowo podsmazyć malymi porcjami do miseczki.
* 1 mala cebulka- pokroic bardzo drobno, podsmazyc z ostatnia porcja pieczarek, na koniec wymieszac- posolic, popieprzyc do samku /musza byc pieprne, dobrze doprawione!/

ciasto:
*1/2 kg maki
* 2 jaja
* 4 dkg /mniej niz polowka/ drozdzy
* 1 kostka margaryny
* 3/4 szkl mleka (nie cala szklanka)
* przyprawy: starta galka muszkatalowa
* sol
* 2 lyzeczki cukru /do drozdzy/
* gesta smietana
* mak

dzialanie:
drozdze rozrobic /wlac podgrzane mleko i dwie lyzeczki cukru/ wymieszac na gladko i przykryc dekielkiem, odstawic do wyrosniecia w cieplym miejscu.
Tluszcz roztopic.
Gdy drozdze urozna wziac miske, wsypac 1/2 kg maki, wlac drozdze, dodac rozbeltane jajka, nie goracy tluszcz, galke muszkatalowa /wieksza szczypte do smaku/ 1/2 lyzeczki soli.
Bardzo energicznie ugniatac, az ciasto sie wyrobi /dodawac ewentualnie maki/
Odstawic ciasto w cieple miejsce, az urosnie /moze byc do na chwile wlaczonego piekarnika- nalezy go wczesniej wlaczyc- podgrzac, wylaczyc i dopiero wtedy wlozyc ciasto/
Po wyjeciu zarobic rez- rozwalkowywac kawalkami.
Ciac kwadraty, klasc farsz, zawijac.
Klasc na blache z papierem do pieczenia, zakreceniem do dolu.
Smarowac gesta smietana po wierzchu, posypywac makiem.

Piec w 150/160 stopniach do pozlocenia.

Jak wystygna- mozna te paszteciki zamrozic.
W wigilie przed podaniem podgrzac w piekarniku- sa swieze i smaczne- wcale nie wysuszone.

Przepis posiadam od koleżanki z sieci. Pierwszy raz zrobilam te paszteciki rok temu parę dni przed Wigilią... tak smakowaly mojemu mężowi, że mrozić nie mialam co a dzień przed Wigilią musiałam szybko robić następną porcje, bo na kolacji nie byłoby owych pasztecików do barszczyku
POLECAM !!! icon_smile.gif

http://www.cincin.cc/uploads/gallery/1685.jpg
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eposka
post 26 Feb 2005, 11:06
Post #2


czeladnik
******

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 2.445
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Poznań
Użytkownik nr: 42



52 kawałeczki szczęścia
Tyle mi wyszło pasztecików.

Pyszne są te paszteciki!
Leciutko kruche ( to pewnie przez tę ilość masła), puchate i mięciutkie. Frasz świenie się w nich trzyma, choć robiłam je inaczej niż polecasz. Ja wywałkowałam ciasto na prostokąt, nałożyłam farsz na 4/5 powierzchni, zrolowałam i potem pociełam na małe kwadraciki. Szybiej mi szło niż gdybym miała pojedynczo je faszerować.
Ale kształ nieważny, gdy smak taki boski
Polecam wszystkim te prościutkie i wdzięczne paszteciki !

I bardzo dziękuję za przepis icon_smile.gif

ewa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tillandsja
post 26 Feb 2005, 11:15
Post #3


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.771
Dołączył: 15-December 04
Użytkownik nr: 222



bardzo sie ciesze, ze Ci smakują icon_biggrin.gif poszłas na łatwiznę ale jak widac i tak mozna byleby efekt byl zadawalający
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eposka
post 26 Feb 2005, 12:02
Post #4


czeladnik
******

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 2.445
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Poznań
Użytkownik nr: 42



CYTAT(tillandsja)
bardzo sie ciesze, ze Ci smakują icon_biggrin.gif poszłas na łatwiznę ale jak widac i tak mozna byleby efekt byl zadawalający


poszłam, poszłam
nie pierwszy raz Ale ja to nazywam: innowacją lepiej brzmi

ewa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tillandsja
post 26 Feb 2005, 12:49
Post #5


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.771
Dołączył: 15-December 04
Użytkownik nr: 222



robiac w ten sposób te paszteciki farsz Ci bokiem nie uciekł? bo ja je zawijam pod siebie, zeby ten farsz nie uciekał 8)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eposka
post 26 Feb 2005, 19:10
Post #6


czeladnik
******

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 2.445
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Poznań
Użytkownik nr: 42



CYTAT(tillandsja)
robiac w ten sposób te paszteciki farsz Ci bokiem nie uciekł? bo ja je zawijam pod siebie, zeby ten farsz nie uciekał 8)


nie uciekł ani trochę. Pieknie się trzymał. Ciasto rosnąc jakos tak go gościnnie do siebie "przyjęło" icon_smile.gif Ani kapki nie było na papierze do pieczenia.
A sposób krojenia pasztecikow podkradłam od Alki, z jej pasztecików ze szpinakiem. Tamto ciasto jest trochę mniej puchate, ale nadzienie też dość luźne, bo szpinak, ser i cebulka. W obu przypadkach trzyma się wszystko ładnie. I robi szybko, co jak dla mnie jest dużym plusem icon_smile.gif


ewa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
belle
post 6 Mar 2005, 15:17
Post #7


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.377
Dołączył: 15-September 04
Skąd: USA
Użytkownik nr: 38



CYTAT(eposka)
CYTAT(tillandsja)
robiac w ten sposób te paszteciki farsz Ci bokiem nie uciekł? bo ja je zawijam pod siebie, zeby ten farsz nie uciekał  8)


nie uciekł ani trochę. Pieknie się trzymał. Ciasto rosnąc jakos tak go gościnnie do siebie "przyjęło" icon_smile.gif Ani kapki nie było na papierze do pieczenia.
A sposób krojenia pasztecikow podkradłam od Alki, z jej pasztecików ze szpinakiem. Tamto ciasto jest trochę mniej puchate, ale nadzienie też dość luźne, bo szpinak, ser i cebulka. W obu przypadkach trzyma się wszystko ładnie. I robi szybko, co jak dla mnie jest dużym plusem icon_smile.gif


ewa

eposka a gdzie moge znalesc ten przepis na paszteciki od Alki??
bo ja dzis chyba slepa jestem i szukam wszedzie i znalesc nie moge
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eposka
post 14 Mar 2005, 15:51
Post #8


czeladnik
******

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 2.445
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Poznań
Użytkownik nr: 42



bell, sorki, ale dopiero tu zajrzałam icon_smile.gif
Przepis Alki jest tu
http://cincin.cc/index.php?showtopic=4140&...ight=paszteciki
w wegrtarianach icon_smile.gif
A jak bedziesz szukac następnym razem to przez wyszukiwarkę zaraz Ci wyskoczy: na górze wpisujesz Paszteciki na dole Alka i już znajduje icon_smile.gif


Polecam bo sa bardzo pyszne!
Mam znowu 7 kilo pieczarek ( już nawet przerobiłam je wstępnie - posiekałam i posmażylam na masełku z sola i poeprzem) i pewnie paszteciki się pojawią niebawem icon_smile.gif

ewa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
joannas
post 20 May 2005, 21:39
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.022
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 76



Pyszne paszteciki, robiłam tajk jak ty Eposko. Leniwiec ze mnie. W niedzielę powtórka, bo mam gości. Polecam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marc
post 15 Oct 2005, 16:56
Post #10





Grupa: Root Admin
Postów: 76
Dołączył: 11-September 04
Użytkownik nr: 2



ja tez mam gosci dzis i sa dwa talerze pasztecikow ktore sa tak pyszne ze musze je bronic przed lapskami

do tego barszczyk, no i leniem tez bylam zrobilam jak eposka ;)

dziekuje tilandsjo za wspanialy przepis :!:
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Johasia
post 15 Oct 2005, 19:51
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.744
Dołączył: 14-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 36



CYTAT(Marc)
no i leniem tez bylam zrobilam jak eposka ;)  


No i wyszło szydło z worka, w jaki to sposób Marc tak dobrze pisze po polsku...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yenulka
post 15 Oct 2005, 20:37
Post #12


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.354
Dołączył: 16-November 04
Skąd: zielonka k. w-wy
Użytkownik nr: 189



a ja nie moge zrozumiec tego zwijania... poprosze lopatologicznie

pzdr
yenn
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nadia
post 15 Oct 2005, 20:54
Post #13


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.057
Dołączył: 28-October 04
Skąd: Podkarpacie
Użytkownik nr: 141



Jeśli chodzi o zwijanie wg eposki ;) to ja rozumiem to jako zrobienie minirolady i pocięcie jej na grube "plasterki" (około 5 cm).
Ja robie paszteciki podobnie, tyle, że że pasek ciasta na roladę jest dość wąski. Po zwinięciu ciasto tylko otacza farsz, nie ma warstw jak w normalnej roladzie.
Nie wiem, czy nie zagmatwałam
O, wiem: moja rolada przed pocięciem (na 5 cm kawałki) wygląda jak rura napełniona farszem icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Johasia
post 15 Oct 2005, 20:57
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.744
Dołączył: 14-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 36



A ja kiedyś podobnie się leniłam lepiąć paszteciki z paluchowego ciasta Anerite - tyle że tylko złożyłam na pół.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yenulka
post 15 Oct 2005, 21:03
Post #15


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.354
Dołączył: 16-November 04
Skąd: zielonka k. w-wy
Użytkownik nr: 189



mnie sie wydaje ze to wtedy bokami bedzie wylatywac...

pzdr
yenn
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nadia
post 15 Oct 2005, 21:11
Post #16


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.057
Dołączył: 28-October 04
Skąd: Podkarpacie
Użytkownik nr: 141



u mnie nie wylatuje icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marc
post 16 Oct 2005, 16:12
Post #17





Grupa: Root Admin
Postów: 76
Dołączył: 11-September 04
Użytkownik nr: 2



nie wylecialo, tak fajnie "obroslyy" po bokach
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 26 Nov 2005, 12:25
Post #18


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



Dzisiaj robię. icon_smile.gif
W zamierzeniu to próba generalna przed Wigilią.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Małgoś.dz.
post 26 Nov 2005, 18:48
Post #19


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.687
Dołączył: 25-October 04
Użytkownik nr: 135



Melduję, że zrobione i smakują świetnie. icon_smile.gif
Roboty wcale zbyt duzo przy nich nie ma, a jaka przyjemność jedzenia.
Ja się nie leniłam ;) i zrobiłam tak jak w przepisie, znaczy cięłam ciasto na kwadraty, a potem składałam w kopertę.

Próba generalna udana. Powtórka będzie na kolację Wigilijną. icon_smile.gif Może tylko bardziej urozmaicę farsz (troszkę kwaśnej kapusty dodam). Do barszczyku będzie akurat. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tillandsja
post 26 Nov 2005, 19:08
Post #20


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.771
Dołączył: 15-December 04
Użytkownik nr: 222



uwielbiam te paszteciki, ja je bede robic w polowie grudnia, zamroze i na Wigilie beda icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 23rd March 2019 - 05:54