Ciasto czekoladowo-czeresniowe (prawie bez maki)

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
Przepis z ksiazki Ciasta i desery Sekrety mojej kuchni Marka Lebkowskiego

Porcji 8-12
Czas wg autora 1 godz. 20 min

Skladniki

200 g gorzkiej czekolady
200 g masla
200 g cukru
300 ml kremowki 36% (dalam 30 %)
4 jajka
100 g czeresni koktailowych
1 lyzka maki


Czeresnie posiekac grubo, wymieszac z maka.
Czekolade, maslo i 100 ml smietanki rozpuscic w kapieli wodnej (mi sie nie chcialo i zrobilam to w mikrofali).
Jajka ubic ze 150 g cukru, az cukier sie rozpusci. Polaczyc mase jajeczna z czekoladowa, dodac czeresnie.
Wlac do tortownicy (uzylam 26 cm) wylozonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w 180 stopniach C.

Ciasto ostudzic, schlodzic przez noc w lodowce. Wyjac z tortownicy i sciagnac papier. Reszte smietanki ubic z reszta cukru. Posmarowac wierzch i boki ciasta.

Sugestia autora: Podac do kawy lub herbaty. Ciasto bez smietany mozna trzymac 2-3 w lodowce, ma byc wtedy jeszcze lepsze.

Moje uwagi: ciasto delikatnie rosnie i niestety potem tez delikatnie opada, ale to wglebienie wypelni smietana.
Poniewaz ciasto to w zasadzie prawie sama czekolada, to nalezy uzyc jak najlepszej (mialam taka o zawartosci kakao 70%).

 

Załączniki

  • Zdjęcie0119.jpg
    Zdjęcie0119.jpg
    329.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,891
212
63
O, widzisz! mam czereśnie koktajlowe, ale one są w takiej gęstej zalewie okrutnie słodkiej też. Czy by się nadawały?
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,891
212
63
nooooo, okej, dzięki
icon_smile.gif
 

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
Moniak, nadaja sie, trzeba je tylko dobrze osaczyc z tego syropu nic wiecej, ciasto nie jest super slodkie, wiec nie potrzeba ich przeplukiwac