- Maj 17, 2008
- 1,039
- 0
- 36
Przepis z ksiazki Ciasta i desery Sekrety mojej kuchni Marka Lebkowskiego
Porcji 8-12
Czas wg autora 1 godz. 20 min
Skladniki
200 g gorzkiej czekolady
200 g masla
200 g cukru
300 ml kremowki 36% (dalam 30 %)
4 jajka
100 g czeresni koktailowych
1 lyzka maki
Czeresnie posiekac grubo, wymieszac z maka.
Czekolade, maslo i 100 ml smietanki rozpuscic w kapieli wodnej (mi sie nie chcialo i zrobilam to w mikrofali).
Jajka ubic ze 150 g cukru, az cukier sie rozpusci. Polaczyc mase jajeczna z czekoladowa, dodac czeresnie.
Wlac do tortownicy (uzylam 26 cm) wylozonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w 180 stopniach C.
Ciasto ostudzic, schlodzic przez noc w lodowce. Wyjac z tortownicy i sciagnac papier. Reszte smietanki ubic z reszta cukru. Posmarowac wierzch i boki ciasta.
Sugestia autora: Podac do kawy lub herbaty. Ciasto bez smietany mozna trzymac 2-3 w lodowce, ma byc wtedy jeszcze lepsze.
Moje uwagi: ciasto delikatnie rosnie i niestety potem tez delikatnie opada, ale to wglebienie wypelni smietana.
Poniewaz ciasto to w zasadzie prawie sama czekolada, to nalezy uzyc jak najlepszej (mialam taka o zawartosci kakao 70%).
Porcji 8-12
Czas wg autora 1 godz. 20 min
Skladniki
200 g gorzkiej czekolady
200 g masla
200 g cukru
300 ml kremowki 36% (dalam 30 %)
4 jajka
100 g czeresni koktailowych
1 lyzka maki
Czeresnie posiekac grubo, wymieszac z maka.
Czekolade, maslo i 100 ml smietanki rozpuscic w kapieli wodnej (mi sie nie chcialo i zrobilam to w mikrofali).
Jajka ubic ze 150 g cukru, az cukier sie rozpusci. Polaczyc mase jajeczna z czekoladowa, dodac czeresnie.
Wlac do tortownicy (uzylam 26 cm) wylozonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w 180 stopniach C.
Ciasto ostudzic, schlodzic przez noc w lodowce. Wyjac z tortownicy i sciagnac papier. Reszte smietanki ubic z reszta cukru. Posmarowac wierzch i boki ciasta.
Sugestia autora: Podac do kawy lub herbaty. Ciasto bez smietany mozna trzymac 2-3 w lodowce, ma byc wtedy jeszcze lepsze.
Moje uwagi: ciasto delikatnie rosnie i niestety potem tez delikatnie opada, ale to wglebienie wypelni smietana.
Poniewaz ciasto to w zasadzie prawie sama czekolada, to nalezy uzyc jak najlepszej (mialam taka o zawartosci kakao 70%).
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: