IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Włoski chleb czekoladowy
Mała_Mi
post 20 Feb 2010, 17:37
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Wypiek dla wszystkich miłośników chleba i czekolady - włoski chleb, tradycyjnie podawany z serem mascarpone lub gorgonzolą i kieliszkiem czerwonego wina.

Załączony plik  w_oski_czeko.JPG ( 116.86K ) Suma pobrań: 2


250 ml wody
500 g mąki pszennej typ 650
7g drożdży instant ( 1 opakowanie)
3 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki masła
2 łyżki ciemnego kakao
50 g czekolady


Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem, kakao i taką ilością mąki, by osiągnąć konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na 20 minut.

W tym czasie bardzo drobno posiekać czekoladę ( ja zrobiłam to w malakserze).

Do ciasta dodać rozpuszczone masło, sól i resztę mąki. Wyrabiać przez 5 minut.
Z ciasta uformować prostokąt, posypać pokruszoną czekoladą, zwinąć i ponownie dokładnie wyrobić, by czekolada wymieszała się równomiernie z ciastem. Uformować bochenek i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Piekarnik rozgrzać do 220 st.
Piec chleb najpierw 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 st, spryskać wnętrze piekarnika wodą i piec dalsze 20 min.

Studzić na kratce.

Załączony plik  DSC_2423m.jpg ( 71.24K ) Suma pobrań: 0
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jo_anna1
post 20 Feb 2010, 17:54
Post #2


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.219
Dołączył: 9-July 09
Skąd: pod
Użytkownik nr: 16.552



CYTAT(Mała_Mi @ 20 Feb 2010, 17:37 ) *
250 ml wody
50 g mąki pszennej typ 650
7g drożdży instant ( 1 opakowanie)
3 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki masła
2 łyżki ciemnego kakao
50 g czekolady


Dwie rzeczy mnie interesują:
1)ilość mąki?
1)czy drożdże mogę zastąpić świeżymi ?- jakoś nie mam przekonania do instant

Mąkę już znalazłam ale drożdże proszę o podpowiedź.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 20 Feb 2010, 18:14
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Co do mąki, to oczywiście literówka, już poprawiłam. 500g czyli pół kilo.
Oczywiście, można zastąpić świeżymi drożdżami - na taką ilośc mąki daję 25 g, czyli 1/4 kostki icon_smile.gif
Chleb jest umiarkowanie słodki ( mi akutrat to odpowiada). Jeśli chcesz by był zdecydowanie słodki, jak ciasto, to dodaj więcej cukru icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 20 Feb 2010, 23:08
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.335
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



bardzo ciekawy ten przepis , a chleb bardzo smakowicie się prezentuje
a jak on smakuje , jest słodkawy?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chantel
post 20 Feb 2010, 23:35
Post #5


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 237
Dołączył: 24-August 07
Skąd: Pń
Użytkownik nr: 5.145



wygląda super, zapisałam do zrobienia icon_smile.gif
czekolada ma być mleczna?

Ten post został edytowany przez chantel: 20 Feb 2010, 23:58
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 21 Feb 2010, 08:25
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Margot - tak, jest lekko słodki ale bynajmniej nie ulepek. Lekko-słodko-czekoladowy. Wyraźnie czuć czekoladową nutę. Bardzo mi odpowiada.
Dobrze pasuje do niego twarożek i konfitura. Próbowałam też z powidłami śliwkowymi (można go też podgryzać samego, z kawą icon_mrgreen.gif ).
Jest to ciekawy wypiek, który mogę szczerze polecić.

Chantel - to zależy, jaką wolisz. Ja dałam pół na pół, mleczną i gorzką.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 21 Feb 2010, 10:57
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Zrobiłam zdjęcie w dziennym świetle, by lepiej pokazac strukturę - te ciemne punkty to kawałki czekolady.

Załączony plik  czechle.JPG ( 124.44K ) Suma pobrań: 3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 21 Feb 2010, 11:06
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.335
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Mała_Mi, dziekuję za odpowiedz
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jo_anna1
post 21 Feb 2010, 15:17
Post #9


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.219
Dołączył: 9-July 09
Skąd: pod
Użytkownik nr: 16.552



CYTAT(Mała_Mi @ 20 Feb 2010, 18:14 ) *
Co do mąki, to oczywiście literówka, już poprawiłam. 500g czyli pół kilo.
Oczywiście, można zastąpić świeżymi drożdżami - na taką ilośc mąki daję 25 g, czyli 1/4 kostki icon_smile.gif
Chleb jest umiarkowanie słodki ( mi akutrat to odpowiada). Jeśli chcesz by był zdecydowanie słodki, jak ciasto, to dodaj więcej cukru icon_smile.gif

Dziękuję anbetung.gif
Chyba się zawezmę i upiekę gruebel_2.gif
Do niektórych wypieków wstawiam do piekarnika naczynko z wodą. Czy tu też tak mogę czy tylko mocno spryskiwać piekarnik?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 21 Feb 2010, 15:28
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Ja poprostu spryskuję piekarnik, naczynka z wodą nie wstawiałam.
Trzymam kciuki, aby się udało icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jo_anna1
post 21 Feb 2010, 15:41
Post #11


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.219
Dołączył: 9-July 09
Skąd: pod
Użytkownik nr: 16.552



Wydrukowałam.
Przyjmijmy, że już jestem w kuchni.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chantel
post 21 Feb 2010, 18:48
Post #12


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 237
Dołączył: 24-August 07
Skąd: Pń
Użytkownik nr: 5.145



Upiekłam :D mój pierwszy w życiu chleb icon_smile.gif
Co prawda musiałam wykorzystać mąkę typu 550, bo w sklepie nie mieli 650 ;) 220 stopni to była gruba przesada jak na mój piekarnik, ale udało się icon_smile.gif dzięki Mała Mi bussi.gif

Załączone pliki
Załączony plik  DSC_0199b.jpg ( 90.46K ) Suma pobrań: 0
Załączony plik  DSC_0235b.jpg ( 87.65K ) Suma pobrań: 1
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 21 Feb 2010, 19:07
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Chantel, piękny!! Ogromnie się cieszę i gratuluję pierwszego wypieku cvety.gif
( a pieczenie chleba wciąga, strasznie wciąga fiesgrins.gif )
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chantel
post 21 Feb 2010, 19:16
Post #14


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 237
Dołączył: 24-August 07
Skąd: Pń
Użytkownik nr: 5.145



już u Ciebie na blogu wypatrzyłam chleb cebulowy i turecki, także wiesz...są na liście icon_mrgreen.gif tylko do tureckiego muszę się jeszcze zaopatrzyć w melasę, czyli pewnie dopiero w marcu jak będę w poznaniu. Dzięki wielkie, już się nie mogę doczekać kolejnych wypieków cvety.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 22 Feb 2010, 08:36
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



icon_redface.gif bardzo mi miło i cieszę się, że wypatrzyłaś dla siebie kolejne przepisy icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 22nd February 2019 - 20:10