Włoski chleb czekoladowy

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Wypiek dla wszystkich miłośników chleba i czekolady - włoski chleb, tradycyjnie podawany z serem mascarpone lub gorgonzolą i kieliszkiem czerwonego wina.

w_oski_czeko.JPG

250 ml wody
500 g mąki pszennej typ 650
7g drożdży instant ( 1 opakowanie)
3 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki masła
2 łyżki ciemnego kakao
50 g czekolady


Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem, kakao i taką ilością mąki, by osiągnąć konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na 20 minut.

W tym czasie bardzo drobno posiekać czekoladę ( ja zrobiłam to w malakserze).

Do ciasta dodać rozpuszczone masło, sól i resztę mąki. Wyrabiać przez 5 minut.
Z ciasta uformować prostokąt, posypać pokruszoną czekoladą, zwinąć i ponownie dokładnie wyrobić, by czekolada wymieszała się równomiernie z ciastem. Uformować bochenek i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Piekarnik rozgrzać do 220 st.
Piec chleb najpierw 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 st, spryskać wnętrze piekarnika wodą i piec dalsze 20 min.

Studzić na kratce.

DSC_2423m.jpg
 

Załączniki

  • DSC_2423m.jpg
    DSC_2423m.jpg
    71.2 KB · Wyświetleń: 0
  • w_oski_czeko.JPG
    w_oski_czeko.JPG
    116.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Mała_Mi @ 20 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=947091250 ml wody
50 g mąki pszennej typ 650
7g drożdży instant ( 1 opakowanie)
3 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki masła
2 łyżki ciemnego kakao
50 g czekolady
Dwie rzeczy mnie interesują:
1)ilość mąki?
1)czy drożdże mogę zastąpić świeżymi ?- jakoś nie mam przekonania do instant

Mąkę już znalazłam ale drożdże proszę o podpowiedź.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Co do mąki, to oczywiście literówka, już poprawiłam. 500g czyli pół kilo.
Oczywiście, można zastąpić świeżymi drożdżami - na taką ilośc mąki daję 25 g, czyli 1/4 kostki
icon_smile.gif

Chleb jest umiarkowanie słodki ( mi akutrat to odpowiada). Jeśli chcesz by był zdecydowanie słodki, jak ciasto, to dodaj więcej cukru
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Margot - tak, jest lekko słodki ale bynajmniej nie ulepek. Lekko-słodko-czekoladowy. Wyraźnie czuć czekoladową nutę. Bardzo mi odpowiada.
Dobrze pasuje do niego twarożek i konfitura. Próbowałam też z powidłami śliwkowymi (można go też podgryzać samego, z kawą
icon_mrgreen.gif
).
Jest to ciekawy wypiek, który mogę szczerze polecić.

Chantel - to zależy, jaką wolisz. Ja dałam pół na pół, mleczną i gorzką.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Zrobiłam zdjęcie w dziennym świetle, by lepiej pokazac strukturę - te ciemne punkty to kawałki czekolady.

czechle.JPG
 

Załączniki

  • czechle.JPG
    czechle.JPG
    124.4 KB · Wyświetleń: 0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Mała_Mi @ 20 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=947102Co do mąki, to oczywiście literówka, już poprawiłam. 500g czyli pół kilo.
Oczywiście, można zastąpić świeżymi drożdżami - na taką ilośc mąki daję 25 g, czyli 1/4 kostki
icon_smile.gif

Chleb jest umiarkowanie słodki ( mi akutrat to odpowiada). Jeśli chcesz by był zdecydowanie słodki, jak ciasto, to dodaj więcej cukru
icon_smile.gif
Dziękuję
anbetung.gif

Chyba się zawezmę i upiekę
gruebel_2.gif

Do niektórych wypieków wstawiam do piekarnika naczynko z wodą. Czy tu też tak mogę czy tylko mocno spryskiwać piekarnik?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ja poprostu spryskuję piekarnik, naczynka z wodą nie wstawiałam.
Trzymam kciuki, aby się udało
icon_smile.gif
 

chantel

Member
Sie 24, 2007
237
0
0
Upiekłam :D mój pierwszy w życiu chleb
icon_smile.gif

Co prawda musiałam wykorzystać mąkę typu 550, bo w sklepie nie mieli 650 ;) 220 stopni to była gruba przesada jak na mój piekarnik, ale udało się
icon_smile.gif
dzięki Mała Mi
bussi.gif

 

Załączniki

  • DSC_0199b.jpg
    DSC_0199b.jpg
    90.5 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC_0235b.jpg
    DSC_0235b.jpg
    87.6 KB · Wyświetleń: 0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Chantel, piękny!! Ogromnie się cieszę i gratuluję pierwszego wypieku
cvety.gif

( a pieczenie chleba wciąga, strasznie wciąga
fiesgrins.gif
)
 

chantel

Member
Sie 24, 2007
237
0
0
już u Ciebie na blogu wypatrzyłam chleb cebulowy i turecki, także wiesz...są na liście
icon_mrgreen.gif
tylko do tureckiego muszę się jeszcze zaopatrzyć w melasę, czyli pewnie dopiero w marcu jak będę w poznaniu. Dzięki wielkie, już się nie mogę doczekać kolejnych wypieków
cvety.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
icon_redface.gif
bardzo mi miło i cieszę się, że wypatrzyłaś dla siebie kolejne przepisy
icon_biggrin.gif