Sernik z trzema czekoladami

atina

Member
Lut 27, 2008
961
2
0
Pyszny serniczek z przepisu Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem. Serniczek jest pyszny, aksamitny i megaczekoladowy.

sernik_potrójnie_czekoladowy7.jpg

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm

Składniki na spód:

* 150 g czekoladowych herbatników
* 50 g (ok. 3 łyżek) miękkiego masła

Nagrzać piekarnik do 180ºC. Ciastka zmiksować z masłem w malakserze. Tortownicę dla pewności, że nic nie przecieknie, można wyłożyć folią aluminiową. Otrzymaną masą wyłożyć spód tortownicy, dokładnie ją ubijając. Podpiec przez 10 - 12 min.

Składniki na masę serową:

* 1 kg gęstego serka homogenizowanego typu quark (20% tłuszczu) - dałam twaróg śmietankowy President
* 150 g cukru
* 25 g (ok. 3 łyżek) skrobi kukurydzianej
* 4 jajka
* 150 ml kwaśnej śmietany (20% tłuszczu)
* 1 łyżka ekstraktu z wanilii
* 100 g ciemnej czekolady
* 100 g mlecznej czekolady
* 100 g białej czekolady
* 4 łyżki słodkiej śmietanki (minimum 15% tłuszczu)

Ser zmiksować z cukrem i skrobią do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodać pojedynczo jajka, a następnie kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.

Nagrzać piekarnik do 180ºC. W 3 większych miseczkach roztopić 3 rodzaje czekolad z dodatkiem śmietanki, zaczynając od białej, potem mlecznej i na końcu czarnej (do białej i mlecznej dodajemy po 1 łyżce śmietanki, natomiast do gorzkiej czekolady 2 łyżki). Można to zrobić w mikrofalówce (ja nastawiam na 360 W i 50 sekund, wyjmuję lekko roztopioną i intensywnie mieszam do całkowitego rozpuszczenia). ja nie rozpuszczałam wszystkich czekolad od razu, tylko stopniowo, po wykonaniu kolejnej masy.

Do każdej z czekolad, po lekkim ich wystudzeniu, dodać ok. 1/3 masy serowej (u mnie to było wagowo mniej więcej ok. 500 g masy serowej na każdą porcję) i intensywnie mieszać trzepaczką do piany, aż do połączenia składników. Ja masę serową dodawałam stopniowo do czekolady. Początkowo może się wydawać, że skończymy z grudkami czekolady w masie, ale w miarę mieszania wszystkie znikają.

Na wystudzony spód wylać białą warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nałożyć masę z mlecznej czekolady. Na samych wierzchu w taki sam sposób rozprowadzić masę z ciemnej czekolady.

Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut, a następnie 160ºC przez 1 godz - 1 godz 15 minut. Masa serowa powinna by ścięta (sztywna wzdłuż brzegów) i lekko wilgotna w środku ciasta. Sernik pozostawić do wystudzenia w minimalnie uchylonym piekarniku, a następnie na noc w lodówce.
 

Załączniki

  • sernik_potrójnie_czekoladowy7.jpg
    sernik_potrójnie_czekoladowy7.jpg
    41 KB · Wyświetleń: 12

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
atina twój sernik wygląda obłędnie
lecker.gif
 

atina

Member
Lut 27, 2008
961
2
0
owieczka @ 1 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=950571atinko, zrobilam ten sernik w weekend- przepyszny. Jedynie nie udalo mi sie wylac na sobie rowno warstw kolorystycznych, jak ty to uczyniłaś? U mnie nie wyszło tak ładnie ale wyszło bardzo smacznie, i poza tym bardzo prosty w wykonaniu jest ten sernik. Polecam:)
Cieszę się , że smakowało:)

Ja kolejne warstwy nakładałam delikatnie łyżką i starałam się to robić równomiernie na całej powierzchni. Powiem Ci, że byłam zaskoczona, że nie mam z tym większych problemów, bo troszkę się tego obawiałam.
 

Ciastkara

Member
Lut 2, 2009
340
0
0
Ja tez na sobotę na swoje urodziny upiekłam ten serniczek.Wyszedł pyszny. Warstwy kolejne nakladałam tez bez problemu łyżką i wyszło bardzo dobrze.Jest naprawdę pyszny!!!!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,272
3,517
113
Nie. Tego typu sernik nie powinien ani wyrosnąć, ani opaść. Moim zdaniem zbytnio napowietrzyłaś masę serową przed pieczeniem. Powinno się ją tylko wymieszać, bez ubijania.