Tarte au chocolat et aux marrons

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
przepis L. Washburn "French Desserts"

* upieczony spod do tart z ciasta kruchego delikatnie slodkiego, pozostawiony w foremce (27cm)

Wypelnienie:
100g gorzkiej czekolady, posiekanej
3 lyzki masla
1 duze jajko, roztrzepane
200g slodkiej smietanki kremowki
250g kasztanowego puree (w przepisie ma byc slodkie puree, ja uzylam nieslodzonego i dodalam 2 lyzki cukru pudru)



Piec rozgrzalam do 150C. Czekolade stopilam i do cieplej dodalam 3 lyzki masla, mieszalam, az maslo sie calkowicie rozpuscilo. Wmieszalam jajko, smietanke i puree kasztanowe. Przelalam do upieczonego spodu do tart i wsunalem do pieca. Pieklam 25 minut. Wystudzilamna kratce.

Pyszna z lodami lub bita smietana.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Merci
icon_wink.gif


Teraz tylko pozostaje mi rozejrzeć się za puree z kasztanów.
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Ach, ja bym nawet chętnie sama sobie ugotowała te kasztany, obdarła je ze skórki i przy tej okazji wyjadła sporą ich część!
icon_mrgreen.gif
Ale to u mnie niedostępny rarytas, więc zadowolę się takimi z puszki. Jak się nie ma co się lubi...
icon_wink.gif