Indyk a la Orloff*

druid

Well-known member
Maj 3, 2007
590
426
63
W odpowiedzi na zapytanie Samanty.
Zamieszczam w wersji oryginalnej tak jak jest w książce.
Indyk a la Orloff
135 dag piersi indyka BUTTERBALL (ja używam rodzimej piersi indyczej).
ryż a la Orloff
sos a la Orloff

Indyka upiec zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zawinąć w folię. Odstawić na 10 do 15 minut.
W tym czasie przygotować ryż i sos a la Orloff. Z indyka zdjąć siatkę. Mięso pokrajać w plastry
i nałożyć ryż pomiędzy plastry. Częścią sosu polać indyka, resztę podawać oddzielnie.

Ryż a la Orloff

1/3 szklanki ryżu o długich ziarnach
8 szklanek wody
1/4 szklanki masła
1 drobno posiekana cebula
1 rozkłócone jajko

Zagotować wodę, wsypać ryż i gotować bez przykrycia przez 5 minut. Masło roztopić w brytfannie o pojemności
2 l. Dodać cebulę i ryż. Wstawić do piekarnika obok indyka i piec przez 1 godzinę. Zamieszać po upływie 30 minut.
Upieczony ryż wymieszać z jajkiem: trzymać w cieple.

Sos a la Orloff

1/4 szklanki masła lub margaryny
1/3 szklanki mąki
2 szklanki rosołu z kurczaka
1/2 szklanki tłustego sera białego, roztartego na gładką masę
2 ubite żółtka
1/2 szklanki (6 dag) sera Monterey Jack(z braku tego sera używam sera żółtego np. morski), startego na tarce z dużymi otworami

Masło roztopić w rondlu na średnim ogniu.
Połączyć z mąką i gotować 2 minuty, często mieszając. Dodać stopniowo rosół.
Zagotować na średnim ogniu, stale mieszając. Gotować przez 2 minuty. Zdjąć z
ognia. Dodać ser, żółtka i ser Monterey Jack. Mieszać aż powstanie gładki sos.


Smacznego icon_mrgreen.gif]
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: